Мрачните прогнози ще се осъществят, ако светът не вземе мерки

До три десетилетия светът ще изпадне в анархия, бунтове и глад. Това предвиждат в свое изследване учените от университета "Англия Ръскин" в Кеймбридж.

Моделът, разработен от учените, не показва тенденции в обществата, в които в момента тече някаква революционна промяна. И все пак от него можем да заключим, че начинът на живот, който водим, е несъвместим със самия свят. И ако не го променим, светът около нас ще се срине, пише британският "Индипендънт".

Доктор Алед Джоунс, който е ръководител на изследователския екип, споделя, че са изготвили модел за определяне на вероятностите, базиран на икономическата теория при липса на фактори, които да попречат на хода на събитията. Моделът показва как е най-вероятно да се развие светът до 2040 г.

Виж още: Франция забрани на супермаркетите да изхвърлят храна

Резултатите показват, че въз основа на реалистичните климатични тенденции, както и върху предполагаем отказ от това да се промени начинът, по който се предлагат храните в световен мащаб, обществото ще се изправи пред катастрофални загуби и масови бунтове за храна.

"В този сценарий светът ще изпадне в колапс, тъй като производството на храна ще намалява постоянно спрямо потреблението.

Източник: "Индипендънт"