Кандидатът на ГЕРБ получи подкрепата на 130 депутати

Димитър Борисов Радев е новият гуверньор на БНБ. Кандидатурата му беше подкрепена със 130 "за", 16 - "против", а 34 се въздържаха. За него гласуваха ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ, АБВ и седем депутати от ДПС.

По-рано днес парламентът прие оставката на Иван Искров. Мандатът на управителят на БНБ е шест години.

Кандидатите

Радев бе един от четиримата кандидати за поста заедно с Бисер Манолов (номиниран от Реформаторския блок), Виктор Йоцов (номиниран от АБВ) и Григорий Вазов (номиниран от Патриотичния фронт).

"Гаранциите са в Закона за БНБ и договора за функциониране на ЕС. Те дават категорични гаранции за независимост", заяви фаворитът по време на изслушването в парламента.

Радев беше категоричен, че няма принадлежност към бившата Държавна сигурност. Относно това какво ще направи да не се повтори случая с КТБ, той поясни, че е заложил три групи от мерки

Той добави, че критериите, които се прилагат, са в рамките на ЕЦБ и системата на европейските банки.

"Не знам какви са заплатите. Получих индикация, че ще бъде по-ниска от тази, която получавах", разясни Радев.

37 депутати подкрепиха кандидатурата на Бисер Манолов, сред които групата на Реформаторския блок, 10 души от ГЕРБ и няколко от АБВ. 18 бяха против, а голямата част - 118 депутати, се въздържаха. "За" Виктор Йоцов гласуваха 44 депутати, 22 бяха против, а 104 се въздържаха. Кандидатурата на Патриотичния фронт в лицето на Григорий Вазов събра 43 гласа "за", 12 против и 118 въздържали се.

ДПС напусна залата

По време на обсъжданията на кандидатурите лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че неговата партия няма да подкрепи нито един кандидат за управител на БНБ, който няма доблестта да обяви и екипа си от подуправители.

"Всеки кандидат за управител на БНБ трябва да каже в какъв екип от подуправители ще управлява банката в следващия мандат. В противен случай ДПС няма да подкрепи нито един кандидат", заяви Местан.

Предложението му не беше прието от мнозинството, а в отговор лидерът на движението предупреди, че това гласуване дискредитира избора на нов управител. След като искането му беше подложено на прегласуване и отново не се прие, ДПС напусна пленарната зала.

Все пак обаче седмина от депутатите на Местан в крайна сметка гласуваха за Радев.

Биография

Новият управител на БНБ Димитър Радев има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. Бил е зам.-министър при Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ) и при Муравей Радев от правителството на Иван Костов.

Напуска министерството при идването на Милен Велчев. От 14 години работи в МВФ. Постът му до голяма степен е свързан с това, което е правил у нас - да предлага техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси. В тази област са и множеството му публикации.

Източник: Агенция "Фокус", "Дарик", Mediapool