Новият заем е в размер на 16 млрд. лв.

След дълги обсъждания народните представители ратифицираха вземането на нов държавен дълг в размер на 16 млрд. лева. 

Предложението беше прието с гласовете ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, ДПС и Български демократичен център (БДЦ). "За" гласуваха 161 депутати, 50 "против" и 12 "въздържал се". Твърдо срещу тегленето на дълга застанаха "Атака", "БСП - лява България", Патриотичния фронт.

Менда Стоянова предложи ратификацията да бъде подложена и на второ гласуване, което доведе до вълна от недоволство от страна на БСП. Все пак предложението беше прието и ратификацията беше гласувана в същото заседание и на второ четене. 

На второ четене гласуваха 215 депутати, от които гласуваха 157 "За", 47 - "против", 11 - "въздържал се". Михаил Миков поиска прегласуване. При него резултатите бяха същите. 

Относно дълга

Дългът ще бъде използван за рефинансиране на стари държавни задължения, чийто падеж е тази година. 

Документите са за заема са три: договор за дилърство между България в качеството на емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, HSBC Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на организатори и дилъри; договор за агентство между България и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на фискален агент, платежен агент, агент по замяната, агент по прехвърлянето и агент за изчисляване на Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на регистратор, платежен агент и агент по прехвърлянето и акт за поемане на задължения от България.

Циркове на обсъждането

При обсъждането в парламента се стигна до остри изказвания, а боят се размина за малко, след като Волен Сидеров от "Атака" и Валентин Касабов от Патриотичния фронт.

Волен Сидеров първи нападна съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов като го обвини, че е искал да изтъргува митниците за подкрепа за дълга. След това се стигна до размяна на реплики, включващи определения като "магистралки" и обвинения в разпространение на гей порно.

Позицията на финансовия министър

Малко преди това финансовият министър Владислав Горанов защити идеята за теглене на заем от държавата.

"Дългът не е причина, той е следствие. Дефицитът не е причина, той е следствие“. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, обръщайки се от парламентарната трибуна към народния представител от БСП – Мая Манолова", заяви Горанов от парламентарната трибуна.

По думите му ако през месец май не се върне мостовия заем от 3 млрд. лева, използван за изплащане на гарантираните влогове от КТБ, договорът може да се удължи с още шест месеца, но през октомври трябва тези пари да се върнат на банките.

"Октомври все пак трябва да върнем тези 1.5 млрд. евро, а 12 млрд. лева до края на 2017 година, вече изхарчени пари, трябва да се върнат." казва Горанов.

По негови думи обществото очаква от правителството да се свършат определени задачи.

"За 2015 година вече сме решили, ще имаме 2.5 млрд. лева преразход. За 2016 и 2017 г. сме предложили поетапно намаляване на преразхода, но аз искам да няма дефицит", допълни Горанов.

След приемането на дълга, депутатите от "БСП - лява България" и "Атака" започнаха да скандират "Оставка!".