Предложението на гуверньора на Народната банка Димитър Радев за негови заместници мина с гласовете на ГЕРБ, АБВ, ДБЦ и ДПС

Депутатите подкрепиха избора на гуверньора на БНБ Димитър Радев за подуправители - Димитър Костов и Калин Христов и Нина Стоянова. С гласуване в пленарна зала предложението мина със 122 гласа "за", 65 - "против" и 4 - "въздържал се".

Предложението на Радев бе подкрепено от парламентарната група на ГЕРБ (с изключение на Методи Андреев), ДПС, АБВ и БДЦ. Срещу се изразиха от Патриотичния фронт, Реформаторския блок, БСП и "Атака". Те се обявиха срещу номинациите, тъй като кандидатите са заемали сходни позиции при бившия управител Иван Искров.

Гласуването дойде след 4-часови дебати.

В началото на пленарното заседание управителят на БНБ Димитър Радев заяви пред депутатите, че всеки от кандидатите за подуправители на БНБ е експерт с безупречна репутация.

Виж още: Димитър Радев е новият гуверньор на БНБ

Радев представи поотделно и тримата кандидати за негови заместници. 

Той предложи Димитър Костов за кандидат за подуправител - ръководител на управление "Банков надзор", Калин Христов за кандидат за подуправител - ръководител на управление "Емисионно", и Нина Стоянова за кандидат за подуправител - ръководител на управление "Банково" на Българската народна банка.

Източник: "Дарик", Агенция "Фокус"