Група народни представители иска гласовете "Не подкрепям никого" да се броят не само като действителни, но и като част от общото разпределение на вота

Депутатите от Реформаторския блок Гроздан Караджов, Петър Славов и Иван К. Иванов внесоха законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, пише в. "Сега". 

Спешната поправка на изборните правила се налага заради спорното третиране на бюлетините с "Не подкрепям никого" - те са обявени от кодекса за действителни бюлетини, но при отчитането на изборните резултати се изваждат като недействителни - с което се нарушава и конституцията и се помага на кандидата, взел най-много гласове.

Депутатите предлагат на НС да се промени методиката за определяне на резултатите от гласуването. С поправката бюлетините остават само действителни и ще участват в броенето. НС се разпусна преди ден, но в петък заседава извънредно. Въпреки това не е ясно въобще дали проектът за промяна на ИК ще влезе в дневния ред.

ЦИК не може да излезе със становище за конституционосъобразността на квадратчето "Не подкрепям никого", обяви говорителят на комисията Александър Андреев. 

Така той отговори на въпроса има ли противоречие в конституционността и методологията за изчисляване, според промените в Изборния кодекс, с квадратчето в бюлетината "Не подкрепям никого". Андреев обясни, че това е единствено в компетентността на Конституционния съд, ако бъде сезиран от лицата, които имат право на това.

Виж още: Капанът на бюлетините "за никого"

Ако квадратчето "Не подкрепям никого" е отбелязано с "X" или "V" със син цвят, не излиза от квадратчето и има два печата, то този глас е действителен. Той обаче не влиза в действителните гласове, въз основа на които се определя кандидатпрезидентската двойка, спечелила на първи и втори тур, обясни още говорителят.

Според друг от говорителите на ЦИК - Цветозар Томов, в Комисията не е обсъждан въпросът за приемане на каквато и да е друга методика със свое решение. По думите му не съществува и риск от евентуално обръщане на резултата в изборите.

Томов обясни, че ако методиката бъде изменена така, че вотът в квадратчето "Не подкрепям никого" се брои, когато се изчисляват резултатите за отделните кандидати, единствената разлика ще бъде в това, че сборът от гласовете за всички кандидати няма да е 100 процента и респективно за всеки кандидат ще слезе надолу. Така се увеличава вероятността за втори тур, друга разлика няма, посочи Томов.

На втори тур не би имало никаква разлика, защото изчисляването на резултата от него изисква само сравняване на гласовете за двамата кандидати, достигнали до балотаж, обясни говорителят.

Източник: в. "Сега"