В памет на загиналите знамената на всички държавни институции са свалени наполовина

 Почитаме 15-те жертви при взрива в предприятието за боеприпаси край село Горни Лом.

С решение на правителството 3 октомври беше обявен за ден на национален траур. 

В знак на съпричастност повечето политически партии се отказаха от предизборните си прояви, предвидени за днес; отменени бяха и събитията по закриване на кампанията.

Заупокойна служба

С благословението на Светейшия патриарх Неофит на 3 октомври - ден за национален траур - в столичния катедрален храм "Св. Неделя" ще бъде отслужена заупокойна служба по време на която патриарх Неофит, Браницки епископ Григорий, викарний на Софийския митрополит и свещенство ще отправят молитви за упокоение душите на загиналите при трагичния инцидент в село Горни Лом. Началото на заупокойна служба е в 12 ч., съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на Българската православна църква.

Във връзка с трагичния инцидент в село Горни Лом Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи следното съболезнователно писмо:

"В този тежък момент, когато с прискърбие научаваме за инцидента в оръжейния завод в Горни Лом, взел свидни човешки жертви, от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на близките на загиналите при този трагичен инцидент. 

Верни са думите Христови, че "кога страда един член, страдат с него всички членове", затова ние не можем да останем безпричастни към скръбта на нашите сънародници за неочаквано отишлите си от този свят техни близки – майки и бащи, синове и дъщери, съпрузи, колеги и приятели - и като изразяваме най-дълбоко съчувствие към тях, отправяваме своите молитви към милостивия Бог да прости всички волни и неволни прегрешения на загиналите и да ги приеме в селенията на праведните. Просим Всеподателя Бога – "Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб", да даде утеха на всички скърбящи! 

Призоваваме свещенослужителите на Българската православна църква и православните християни с непоколебима вяра в Премъдрия Божий промисъл, милост и любов да отправят молитви за загиналите и да проявят на дело любовта към ближния, като окажат нужната поддръжка и помощ на засегнатите от трагедията."

Виж още: Взривоопасно безхаберие