По нейни думи проверките срещу Делян Пеевски или се провалят, или се потулват

Какво стои зад осъждането на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за "Шестте Не"? Според Румяна Ченалова това е главният прокурор Сотир Цацаров, който е принудил съдия Владимира Янева да избира между осъдителна присъда за Цветанов или собственото си оставане на поста председател на СГС.

Ченалова заяви това в "Шоуто на Слави", където снощи беше гост.

"Осъждането на г-н Цветанов не беше случайно. Аз заявих вече веднъж и държа на думата си. Главният прокурор, когато делото влезе в съда, заяви на г-жа Владимира Янева, че ако иска да остане председател на СГС, Цветанов трябва да бъде осъден. И трябва да ви кажа, че включително бях помолена да разговарям със съдията, на който бе разпределено делото, на което аз категорично отказах. Ако си спомняте, двете присъди на г-н Цветанов бяха прочетени в рамките на 2 или 3 последователни дни", заяви Ченалова".

Виж още: Осъдиха съдия Янева на 1 година условно заради "Червеи"​

Аз дори бях помолена да разговарям със съдията, на когото беше разпределено делото, но категорично отказах, разкри още тя. 

"Когато съдия Любомиров (на 26 май 2014 г. съдия Десислав Любомиров от СГС оправдава бившия министър, че е изплатил 50 000 лв. обезщетение на Орлин Тодоров, бел.ред.) прочете оправдателната присъда - мисля, че беше понеделник, на следващия ден в съда пристигнаха служители на ДАНС. Иззеха записи от камерите и извършиха проверки - това беше истината", заяви още Ченалова.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе окончателно оправдан по делото за шестте отказа да разпореди подслушване от ВКС, който потвърди присъдата на долната инстанция. През май 2014 г. Софийският градски съд призна Цветанов за виновен и го осъди на четири години затвор. Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата, но след като делото стигна до върховната инстанция, тя го върна за ново разглеждане заради предубеденост на апелативните магистрати, постановили осъдителната присъда. След второто разглеждане на делото в САС Цветанов беше оправдан. А след прокурорски протест делото стигна за втори път до ВКС. 

В близо едночасово интервю бившата съдийка, наречена от френския посланик "гнила ябълка", разказа, че и тогава е искала да говори за тези неща, но нямало кой да я чуе.

Ченалова  припомни, че прокуратурата се задейства за малозначителни неща, но не и за важните като КТБ  и начина, по който в момента се разграбват активите на банката от групата около Делян Пеевски и Александър Сталийски. 

Видео: Румяна Ченалова за Яневагейт

"Кога прокуратурата ще каже, че срещу трима български политици в Лихтенщайн се извършва проверка за пране на пари? Че проверява какви са доходите на Делян Пеевски, позволяващи му да купува неща за милиони - за пране на пари. За лицата, които са имали доходи за милиони в КТБ, какъвто е Александър Сталийски. А не, че е арестуван таксиметров шофьор...", попита тя.

Ченалова допълни, че проверките срещу Пеевски или се провалят, или се потулват: "Всеки ден българските граждани научават - как Делян Пеевски купил "Техномаркет", как сградата на бТВ, как участвал в поръчката на за магистрала "Хемус", как "Химко"... Смятам че лидерите на съдебната система, какъвто е главният прокурор, дължат на това общества малко гласност".

Източник: "Шоуто на Слави", "Клуб Z"