Пред бившата заместник-губернаторка на щата Мериленд Катлийн Кенеди Таунсенд той е заявил, че ще гласува за противничката на републиканския кандидат Доналд Тръмп

Бившият американски държавен глава на САЩ и знакова фигура за републиканците - Джордж Х. У. Буш, е заявил, че ще гласува за Хилари Клинтън на президентските избори, съобщава "Политико".

Новината дойде от бившата заместник-губернаторка на щата Мериленд Катлийн Кенеди Таунсенд, племенница на популярния американски президент Джон Ф. Кенеди. Тя публикува снимка с Буш-старши на профила си в социалната мрежа, заявявайки, че Буш ѝ е обещал да гласува за Хилари.

Говорителят на 92-годишния бивш американски президент нито потвърди, нито отрече новината.

"Президентът Буш ще гласува като частно лице след петдесетина дни и вотът му ще е личен въпрос", заяви говорителят на Буш Джим Макграт пред "Политико".

Засега кланът Буш отказва да даде подкрепата си за кандидата на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп. Джордж Буш-старши и синовете му - бившият президент Джордж Буш син и бившият съперник на Тръмп на първичните избори Джеб Буш, не отидоха на конгреса на Републиканската партия през юли, на който Тръмп официално бе обявен за кандидата на партията за президент, отбелязва АФП.

Виж още: Бунт срещу Тръмп сред републиканците

Именно Джеб Буш беше един от острите противници на Тръмп в първичните избори, но се отказа от надпреварата едва след няколко щата, виждайки, че хората не гласуват за него. 

Неговият син обаче - Джордж П. Буш, призова всички американци да се обединят около републиканската кандидатура, за да бъде спряна Хилари Клинтън. Така той се превърна в единствения член на клана Буш, който е обявил някаква подкрепа за Доналд Тръмп.

Самият Джордж Буш-старши, президент на САЩ в периода между 1989 г. и 1993 г., така и не изрази подкрепата си към републиканеца Доналд Тръмп. Липсата на опровергаване на информацията, че той ще гласува за Хилари Клинтън пък означава, че четирима от живите президенти на САЩ са подкрепят бившата първа дама и бивш Държавен секретар на САЩ.

Това не е първият случай, в който републиканци обявяват, че ще подкрепят Хилари Клинтън, като към момента няколко сенатори и конгресмени са заявили, че няма да гласуват за Тръмп на президентските избори.

Видео: Какъв е пътят на Тръмп до Белия дом (обяснено в картинки)

Източник: "Политико", АФП