​Предсрочни избори е най-демократичното нещо, което може да се случи, коментира премиерът в оставка, който следващата седмица е поканен на среща с Реформаторския блок

Конституцията и другите политически сили ще кажат дали вървим към предсрочни парламентарни избори, коментира премиерът в оставка Бойко Борисов, след като върна мандата за съставяне на правителство, връчен на него в качеството му на лидер на ГЕРБ от президента Росен Плевнелиев.

Въпреки изрично декларираните намерения на първата и на втората по големина политически сили да върнат веднага връчения им мандат, аз продължавам да се надявам и да работя за това да бъде реализиран третият мандат и да не допуснем страната да изпадне в парламентарна криза, увери държавният глава в началото на седмицата, след състоялия се на "Дондуков" 2 Консултативен съвет по национална сигурност.

Днес в изявление на излизане от президентската институция Борисов отново бе категоричен, че в политиката трябва да има морал и достойнство. Трябва да се управлява тогава, когато си спечелил изборите, ако един ден народът пак прецени - ние сме готови, допълни той.

"Когато правехме правителство, бяхме на хипотезата "избори до дупка". Каквито и компромиси да правехме, всеки път в парламента, бяха за благото на страната. Сега този кабинет се изчерпа като възможност", напомни още Борисов.

Относно отказа на парламентарната група на ГЕРБ да подкрепят кабинета на Патриотичния фронт въпреки първоначално декларираните намерения той поясни: "Всичко, което те искаха, в програмата на ГЕРБ е записано по друг начин."

Освен това парламентарната група на ГЕРБ не можела да удържа на популистките искания на патриотите, така че ГЕРБ няма да подкрепя кабинет, който води различна политика от досегашната в управлението. 

Борисов не изключи напълно ГЕРБ да подкрепят кабинет с мандата на реформаторите. На конкретния въпрос обаче коментира:

"Как да кажа, при положение че не знам тяхното решение? Като мине тяхното съвещание днес, като ме поканят с ръководството на среща, като кажат какво предлагат, аз ще изляза и ще кажа крайното си решение, защото една от слабостите ми е, когато ме питат, аз да си кажа мнението и след това трябва да слушам цял ден анализатори, които обясняват какво съм искал да кажа или какво съм мислил да кажа."

Патриотичният фронт не е взел официално решение дали ще подкрепи мандат на Реформаторския блок за съставяне на правителство, каза от своя страна съпредседателят на формацията Валери Симеонов, цитиран от БНР. 

След днешния отказ на ГЕРБ президентът трябва да връчи мандата за съставяне на кабинет на "БСП лява България", което ще се случи в сряда. Ако и левицата откаже да формира правителство, както вече са декларирали нееднократно от "Позитано" 20, държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат на трета парламентарно представена политическа сила - по свой избор. 

Виж още: Президентът: Логичният избор за третия мандат е Реформаторският блок

Реформаторският блок кани следващата седмица ръководството на ГЕРБ, за да си изяснят има ли парламентарно мнозинство, което да застане зад правителство в рамките на този парламент, съобщи по-късно днес зам.председателят на СДС Румен Христов след заседание на Изпълнителния съвет на РБ и поясни:

"Съжаляваме, че Бойко Борисов върна мандата. Трябваше да се продължи започнатото от неговото правителство и коалицията, в която участваме и ние, но така или иначе това се случи. Нямаме никакво решение, защото ние не сме в хипотеза на връчен мандат на Реформаторския блок. На казаното от г-н Борисов, че би чул какво са казали Реформаторския блок, ние предлагаме следващата седмица, в удобно за политическите формации време, да се срещнем и да поговорим."

Източник: БНТ, БНР