Разочарован съм от несериозното отношение на представителите на Реформаторския блок към преговорите за съставяне на правителство, заяви пред "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Те говорят за мнозинство, а с техните гласове мнозинство няма. Искат реформа в съдебната система, но във вида, в който я предлагат, тя не може да се осъществи, заради конституционното изискване за разделение на трите власти, каза още Борисов. 

Борисов: Няма да стана Ратко Младич

По тази тема Конституционният съд се е произнесъл още по времето на Никoла Филчев. Поставят условия, които биха предизвикали етническо напрежение в страната, което аз няма да допусна. 

Искат от мен да стана Ратко Младич! Това е крайно несериозно, да не кажа опасно. Няма да го направя! Всички видяхме какво се случи в Сърбия. 

Гафът на РБ

Освен това не е ясно кой от тях взима решенията в РБ, те имат само един говорител в оставка, не е ясна и ролята на Гражданския съвет - той може ли блокира взети решения, например. 

Пратили на преговорите Трайчо Трайков, човек, когото аз съм уволнявал. Това най-малкото е гаф, аз го приемем по-скоро като предизвикателство към мен, каза Борисов. 

Не изяснено и отношението им към бъдещия премиер - до вчера говореха едно, днес се отмятат от думите си. Може ли да се вярва на такива хора? 

Още един шанс

Ще им дам възможност и ще направим още един кръг на преговори, но ако не настъпи промяна в поведението към в посока на стабилност и отговорност, отиваме на избори! 

Другият вариант е да предложа в парламента правителство на ГЕРБ, пък който го подкрепи, подкрепи. 

Съвещание на ГЕРБ

Смятам, че достатъчно демократично и отговорно се отнасям в момента към този въпрос, който касае цялата държава, подчерта лидерът а ГЕРБ. В понеделник свиквам съвещание на целия актив на ГЕРБ - Изпълнителната комисия, депутатите, евродепутатите, кметовете, председателите на общинските съвети и областните лидери на партията.

 Ще ги информирам за преговорите и ще ги попитам как да продължим нататък. Искам да чуя мнението на партията. Тогава ще взема окончателно решение, обяви Бойко Борисов.