Българският премиер се надява на нормализиране на отношенията между Русия и Запада

Отношенията между България и Русия не трябва да се влошават, каза служебният премиер Георги Близнашки пред ИТАР-ТАСС.

Той обяви, че България се надява на нормализиране на отношенията между Русия и Запада.

"Лично аз вярвам, че колкото по-скоро се нормализират отношенията между Русия и Запада, толкова по-добре за всички. Ние се присъединихме към санкциите срещу Русия, защото споделяме оценката на европейските ни колеги, че действията на руското ръководство в тази ситуация е неприемлива. Въпреки това, аз вярвам, че това е сравнително краткосрочна криза, от която не е необходимо да се правят дългосрочни констатации и заключения. Важно е да се намери максимално бързо изход от ситуацията е изгодно и за двете страни решение", допълни той.

Близнашки подчерта, че кризата не трябва да бъде причина за влошаването на двустранните отношения между България и Русия.

"Ние подкрепихме санкциите като част от общите усилия да бъде постигнато решение на конфликта. Това обаче не би трябвало да доведе до рязко влошаване на традиционно добрите двустранни отношения между България и Русия", заяви той.

Виж още: Русия спира вноса на български стоки за година

Той подчерта още, че България се надява да скорошно нормализиране на връзките с Русия. "Не искаме обществото ни да се дели на русофили и русофоби", допълни българският премиер.