Пред угрозата от загуба на привилегии парламентарната група реши все пак да запази целостта си въпреки вътрешното разцепление

Петимата депутати от Парламентарната група "Български демократичен център" (БДЦ) - Румен Йончев, Светлин Танчев, Борислав Иглев, Георги Ковачев и Явор Хайтов, които в петък - 3 юни, подадоха заявления за напускане на групата, са изпратили на 7 юни писма, с които уведомяват, че оттеглят заявленията си за напускане. Това съобщи в началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Цецка Цачева.

Явно перспективата всички да изпаднат до ниво на независими депутати, лишени от право на собствена стая в парламента или от право на участие в парламентарни комисии, депутатите от БДЦ са решили, че компромис е възможен. Така с писмо от 7 юни Цачева е уведомена и за промени в името на Парламентарната група, която вече ще се казва "Български демократичен център-Народен съюз".

На 3 юни парламентарната група на Българския демократичен център (БДЦ) се разпадна явно на две крила - "Народен съюз" и партия БДЦ (бившата "Лидер"). 

Поводът беше пренареждане на депутатите от групата на БДЦ в парламентарните комисии, но напрежение между тях има още от миналата година. Така от парламентарната група Български демократичен център се отцепиха зам.-председателят ѝ Явор Хайтов, Румен Йончев, Светлин Танчев, Георги Ковачев и Борислав Иглев.

И петимата са част от новата партия "Народен съюз", която вече разговори с АБВ за нов парламентарен и политически съюз. 

Освем от останалите девет депутати са част от партията на Христо Ковачки "Български демократичен център", а като другият е Мартин Иванов - Данона, който единствен остана верен на Николай Бареков и неговата "България без цензура"

До раздора в парламентарната група на БДЦ се стигна след като хората в партията на Ковачки започнаха да подкрепят правителството, като конкретния повод беше пренареждане на представителите на БДЦ в парламентарните комисии. По предложение на съпредседателя на групата д-р Красимира Ковачка представители на "Народен съюз" бяха извадени от ключови комисии и дори им беше отнето председателско място - това в комисия за българите в чужбина. 

На Румен Йончев беше отнето председателското място в комисията за българите в чужбина. Замени го Стефан Кенов, съпредседател на партията БДЦ. Росен Петров пък отиде във вътрешната комисия на мястото на зам.-шефа на парламента Явор Хайтов от "Народен съюз".

Виж още: Нека говорим... за леките мъже в политиката

Белег на ниска политическа хигиена и опит за извиване на ръцете на парламентаризма, коментира тогава Ковачка отпора, който дават от "Народен съюз". "Демокрацията не е да се съберат три вълци и едно агне и да се разберат какво да ядат на вечеря, отговори й Светлин Танчев.

"Не съм виждал такъв прецедент - една парламентарна група да се разправя от парламентарната трибуната. Ние поне го правим през медиите", отбеляза от трибуната съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев.

Независимият депутат Георги Кадиев също взе думата по темата, който заяви, че ГЕРБ стоят зад разцеплението в БДЦ. "Аз си спомням изказването на Борисов - аз не се бъркам в чужди партии, не се бъркам във вас. Вие си отглеждате опозиция. Разбихте РБ, създадохте проблеми в ПФ, и сега и в БДЦ. Ако сега трябва да говори Цветан Цветанов, който стана и поиска удължаване на времето за да се приеме втора точка. Защото втора точка е много важна за нас? Не, защото той стои зад това", каза Кадиев.

Източник: "Дневник", OFFnews