Бившият председател на НСИ Мариана Коцева работи в европейската статистическа служба от шест години и е първата жена на ръководния пост

Мариана Коцева оглави европейската статистическа служба Евростат с решение на Европейската комисия. Тя става първата жена начело на институцията - и първата българка, назначена на подобен пост.

Коцева е зам.-генерален директор на Евростат в Люксембург от 2014 г., а от началото на 2017-а е "изпълняващ длъжността" генерален директор. Освен почти шест години трудов стаж в Евростат, тя има опит от Националния статистически институт (НСИ), където работи в продължение на цяло десетилетие, вкл. като негов председател през 2008-2012 г., а освен това е ръководила международни проекти за ООН и Световната банка.

Магистър по икономика и доктор по статистика и иконометрия, тя преподава статистика в Университета по национално и световно стопанство (УНСС) в София.

Друга българка, Адрияна Сукова, пък е назначена за нов зам.-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване".

Сукова работи в генерална дирекция "Заетост" повече от седем години най-вече в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд - компетентност от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която предстои да бъде предложена от ЕК през май.

Адриана Сукова е бивш зам.-министър на земеделието у нас, а освен това е била член на кабинета на първия български еврокомисар Меглена Кунева, която отговаряше за защитата на потребителите.

Днешните назначения на висши постове, обявени от ЕК, включват още четирима нови генерални директори и четирима зам.-генерални директори, обобщава БНР.

Те ще увеличат броя на жените на ръководни постове от едва 11% през 2014 г. до 36% сега, което е резултат от ангажимента на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер до 31 октомври 2019 г. дамите да достигнат 40% от ръководния състав.

 

Източник: БНР, Евростат