Според вътрешният министър всичко се прави, за да изглежда държавата слаба

Провокация към МВР. Така вътрешният министър Румяна Бъчварова определи гражданските арести по границата ни с Турция. 

"Защо тези хора, които твърдят, че искат да помагат на полицията, не го направиха миналата година, а сега, когато натискът на границата ни е спаднал с около 39%? Мисля, че това се прави като една възможност за самоизява на определени групи и се използва от друга част от обществото като провокация към МВР, с която се цели да се покаже, че държавата е слаба", заяви министърът в съутрешния блок на Нова телевизия.

"Не приемам тези действия като желание да се помогне на властите, а като форма за търсене на самоизява. Това е търсена преднамереност", допълни Бъчварова.

"Изпълняваме задълженията си по охрана на границата. Никога не сме казвали, че няма пропуски. За миналата година има регистрирани 30 хил. бежанци. Една трета от тях са регистрирани на входа, една трета са задържани в страната и една трета – на изход. Това означава, че по всички линии, по които можем да противодействаме на това явление, сме действали. В същото време има около 100 хил., които не са допуснати да влязат в страната ни, което означава, че има голяма ефективност в работата на "Гранична полиция", коментира още вътрешният министър.

Виж още: Паравоенно формирование сформира спецбатальон за борба с бежанците

Тя допълни, че влиза в действие и сътрудничеството на МВР с Министерството на отбраната и армията. По думите ѝ сигурността по външните граници е споделена отговорност между няколко държави и затова страната ни има добри контакти с Гърция и Турция.

На въпрос има ли достатъчно полиция в България Румяна Бъчварова заяви, че има голям недостиг на професионални кадри.

"За да се гарантира сигурността, от една страна, е необходимо численост на състава, а от друга – съоръжение. По всички тези показатели имаме голям недостиг, което се дължи на факта, че поредица от години делът от общия бюджет за издръжка на МВР е изключително малък", заяви вътрешният министър.

Източник: Нова телевизия