Унгарският премиер Виктор Орбан пък призова Германия и Австрия да прекратят приемането на имигранти

Австрия спира поетапно специалните мерки, които позволиха на хиляди мигранти да пътуват свободно от Унгария до Западна Европа.

Отмяната на мерките ще стане постепеннно. На първо време ще бъдат възобновени проверките при влизане в страната, като след това те ще стават и по-сериозни.

От Германия пък предупредиха, че не трябва да се злоупотребява с доброто желание на страната да помогне на бежанците. От страната, която е основна дестинация за повечето бежанци, заявяват, че решението да бъдат пуснати мигрантите е изключение, а правилата на Евросъюза изискват търсещите убежище да бъдат регистрирани в първата държава, където влязат. 

Орбан срещу приемането на имигранти от Австрия и Германия

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан призова двете държави да прекратят приемането на имигранти, тъй като според него това би провокирало още по-сериозна вълна на преселение към Европа.

Докато Австрия и Германия не заявят, че няма повече да приемат имигранти, милиони нови бежанци ще пристигат в Европа, каза Орбан в ефира на австрийския телевизионен канал ORF на въпрос дали смята за правилно решението на тези страни да приемат без проверка на документите няколко хиляди имигранти от Унгария.

"По правилата на ЕС пресичането на границата без редовни документи е невъзможно, ако друго не се разреши от властите. Затова колко хора могат да влязат на територията на Австрия зависи само от австрийските власти", коментира унгарският премиер.

Виж още: Бежанците и обезлюдяваща се България

Всички обичат Германия

Той допълни, че Унгария има възможност да предостави убежище на всички имигранти, но те искат Германия. 

Имаме сборни пунктове, където те могат да дойдат, там получават вода, храна и медицинско обслужване, но бежанците не искат да получат статут при нас, те искат в Германия, заяви Орбан.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: Нова телевизия, "Дарик"