Съдът я призна за виновна в опит за умишлено убийство на бебето Никол

Акушерката Емилия Ковачева беше призната за виновна в опит за умишлено убийство на новородената Никол и беше осъдена на 18 години затвор за жестокия побой над бебето през април 2015.

Съдът определи обвиняемата да плати 400 хил. лева обезщетение на пострадалото семейство, а освен това промени служебно мярката за неотклонение на акушерката от парична гаранция в по-тежка - домашен арест. 

Достатъчно е, че има наказание, коментираха родителите на Никол на излизане от съдебната зала. За размера са категорични, че ще се борят до последна инстанция. Те не можеха да скрият и емоциите, и изненадата от присъдата, но я определиха като добро начало, отбелязва БНТ.

"В момента емоциите са повече, отколкото човек може да мисли реално какво му се случва. Очаквахме и повече и по-малко... ние искахме доживотна много добре знаете, деянието е много тежко", коментира Румен Димитров и допълни: "Никол е добре. Бандит, ще ви я покажем някой път, но още е рано."

Виж още: 2 години затвор за мъж, провесил бебе през 15-ия етаж

Съдебният състав обяви, че решението е взето единодушно. Деянието е извършено по особено жесток начин - чрез множество удари по главата и душене - и единствено навременната реакция на лекарите е предотвратила смъртта на бебето.

Родителите на Никол казаха, че се надяват присъдата да има възпиращ ефект, заради многото случаи на насилие над деца в различни институции. Що се отнася до Ковачева - не очакват и нямат нужда от извинение.

Аз с нея не искам да имам никакъв контакт, най-важно е Никол да е добре, каза майката Станислава Димитрова.

Ковачева и адвокатът й не направиха коментар. "Въобще не искам да говоря", каза обвиняемата. В началото на заседанието тя заяви пред съда, че в нощта, за която е обвинена, е била много уморена, но не помни да е удряла бебе.

По-рано в пледоариите прокурорът заяви, че акушерката е проявила особена жестокост, ярост и цинизъм. Той беше категоричен, че вината е доказана чрез експертизите, свидетелски показания и записите от камерите в отделението. Обвинението  обаче поиска едва 12 години затвор.

"Няма никакви спорове по отношение на доказателствата. Наказанието трябва да бъде балансирано между смекчаващи и утежняващи отговорността обстоятелства", поясни прокурорът Николай Христов.

Защитата настояваше, че Ковачева е невинна. Според адвоката доказателствата са манипулирани и тенденциозни, полицията, прокуратурата и експертите са пристрастни, а медиите са сатанизирали клиентката му.

Основната защитна теза е, че бебето е било изпуснато неволно, при това след като Ковачева си е тръгнала от работа.

Присъдата може да се атакува пред горната инстанция.

Източник: БНТ