Полицията по морето следи за рискови фактори, които нарушават сигурността

Ако изберете да почивате на българското Черноморие, постарайте се да изглеждате като туристи, защото не е сигурно дали от страна на властите няма да последва реакция.

От 1 юли МВР е разположило в Слънчев бряг осем КПП-та, които да следят за безопасността в курорта, като същевременно е увеличен и броят на командированите там полицаи. 

"Предвид ситуацията, включително и в съседни страни, виждам голям резон в по-засиленото полицейско присъствие на територията на Слънчев бряг, където през юли и август броят на туристите става 500 хил.", коментира шефът на Областната дирекция на МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов, цитиран от "Дарик".

Виж още: Светкавични проверки по морето след стрелбата по Митьо Очите и 90 задържани

"Възможно е такъв вид полицейско присъствие, съчетано с проверки от други контролни органи, да доведе до някакъв дискомфорт. Но той е само за тези, които имат притеснения. Лично съм проверил всеки един пункт и трябва да ви уверя, че колегите спазват много стриктно изискванията, които съм поставил - да се проверяват хора и автомобили с рисков профил", посочи шефът на Областната дирекция на МРВ.

Как изглежда този рисков профил: 

"Рисков профил на автомобил е такъв, който превозва високорискови стоки, от гледна точка на акцизи - наливен алкохол, стоки без бандерол. И човек, който явно няма профил на турист, а целите му са съвсем други. Достатъчно професионализъм има в колегите, за да могат да преценят кого да проверят", коментира Калоянов.

Как точно обаче изглежда един турист, не става ясно от изказването на шефа на ОДМВР-Бургас. Полицаите на терен сами трябва да определят кой им прилича на летовник и кой - на рисков субект.

Виж още:  В България действат 424 организирани престъпни групи

На въпрос от журналист дали в графата "рисков профил" попада и дрескод, включващ пура и бронежилетка, по какъвто начин на 8 юни Димитър Желязков-Очите се появява в ресторант в Слънчев бряг, малко преди да бъде прострелян, комисар Калоянов отговоря, че в момента такова явление не се наблюдава.

Според него полицейското присъствие в Слънчев бряг предизвиква отлив на туристи. Факт е, че това води до един друг резултат, който вече отчитаме - намаление на броя на престъпленията. 

Източник: "Дарик"