Знанията за парите, които биха им вършили работа през целия им живот

Липсата на базово финансово образование е сред големите проблеми, които образователната ни система има. Парите са важна част от живота в днешното общество, а реално мнозина от нас нямат идея как да изграждат личния си бюджет. 

Затова и трябва да се започне от ранна възраст. Децата обикновено са добре запознати с това как се харчат пари. Има обаче много други неща, свързани с тях, на които е добре да научат.

Ето шест урока за парите, които биха им били полезни цял живот: 

1. Трябва да правите избор, когато харчите 

Дори и децата разбират, че винаги ще има следващо нещо, което ще искат да си купят и от което ще имат нужда. Те обаче трябва да се научат, че решенията им за покупка сега ще въздействат върху покупките им в бъдеще. Ето защо, когато децата искат да си купят нещо, вие трябва да им давате алтернатива между това, което са си избрали и други потенциални покупки. Те трябва да осъзнаят „алтернативната цена“ на всяка една покупка - или фактът, че няма да могат да си купят нещо друго, ако си купят това, което са избрали. 

2. Кредитните инструменти се използват разумно 

Ако попитате детето си "Можеш ли да си позволиш това, ако знаеш, че цената му е 1000 лева?", то най-вероятно ще получите, напълно логично, отрицателен отговор. В допълнение, можете да попитате детето си "искаш ли наистина да си купиш това, ако знаеш, че ще трябва да пестиш за него пет години и да се лишаваш от други алтенративни покупки?". Тук отново е много вероятно да получите отрицателен отговор. 

Почти сигурно е обаче, че ако попитате детето си "искаш ли да го купиш, ако ще даваш по 10 лева на месец?", отговорът може да е положителен. Същото важи и за кредитните карти и начинът, по който децата ви ще ги ползват в бъдеще. Този род скъпи кредитни инструменти, ако не бъдат използвани благоразумно, могат да доведат до потребление на неща, които не са нужни и да вкарат децата ви в "спиралата на вечна задлъжнялост" (особено ако внасят единствено минималната погасителна вноска по кредитната карта). 

3. Времето ви е ценно и трябва да се остойностява 

Трябва да научите децата си, че времето е много ценен актив. Повечето хора не ценят особено времето си и не осъзнават потенциалните загуби или пропуснати ползи, които то им носи. Децата ви обаче не бива да са от тях. 

Виж още: Как да отгледаме милионер​

4. Времето е на ваша страна, но трябва да поемате и рискове 

Много деца имат спестовни сметки на своете име. Те обаче не осъзнават, че при лихва от 1% годишно ще са необходими 72 години, за да се удвоят средствата по този депозит. Много е важно да научите децата си на "правилото 72". 

Това правило сочи времето, необходимо за удвояване на първоначалния капитал при инвестиция с определена възвръщаемост. То се получава, като се раздели числото 72 на очакваната средна годишна възвръщаемост. 

Като усвоят това правило, децата ви ще научат, че времето за удвояване на техните средства ще се намалява с увеличаване на доходността, което изисква и поемането на известни рискове. Разбира се, последните трябва да са разумни и добре балансиране с очакваната доходност. 

5. Колкото по-рано започнете да пестите, толкова по-добре 

Повечето млади хора не мислят за това как ще подсигурят старините си. Когато наближат обаче, вече ще е трудно да направят това. Колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-малко ще трябва да заделят (благодарение на ефекта на времето и капитализацията). 

Виж още: Старомодните деца в епохата на "Фейсбук"​

6. Не е необходимо да сте финансови експерти, за да има ред във финансите ви 

Децата ви не бива да смятат, че трябва да са финансовите експерти, за да се справят успешно с управлението на парите си. Ако се сдобият с добри финансови навици още от най-ранна възраст, те ще могат да поддържат ред в личните финанси през целия си живот. 

Същото важи и за инвестициите. Фондовите пазари не са запазено място само за професионалистите. Нещо повече, следването на прости финансови правила и съвети от легендарни инвеститори може да ги направи дори по-добри инвеститори от много от професионалистите, без това да отнема цялото им време и внимание.

Източник: Inc.com / Profit.bg