Американският политолог и анализатор от руски произход Дмитрий Саймс дава отговор на въпроса защо Путин е толкова стабилен въпреки всичко

Въпреки множеството санкции върху Русия, изолацията, в която е поставена от голяма част от държавите по света и цялостния негативен образ, който Запада изгражда на Владимир Путин, той продължава да е стабилен на позицията си, а руския народ продължава да го обожава. А влиянието му сред другите страни малко по малко расте.

Американският политолог от руски произход Дмитрий Саймс, който е бил е съветник на президента Ричард Никсън по външната политика, а сега ръководи Центъра Никсън, дава 5 причини за растящата популярност на Владимир Путин.

Ето ги и тях:

1. Повечето руснаци наистина подкрепят Путин

Последните рейтинги на Путин идват не от някаква кремълска структура, за която може да се каже, че има конфликт на интереси. Оценката на неговата популярност е дело на Центъра "Левада", който е известен като независима и авторитетна социологическа агенция, чието ръководство невинаги е в добри отношения с властите.

Истина че, че в авторитарните общества дори независимите допитвания могат да преувеличат популярността на лидера. Гражданите често не искат да се различават от общия политически климат, защото това може да им навлече проблеми. Но не може всичко да се обясни с конформизма. Общият рейтинг на Путин е такъв, че дори да се приеме този фактор, длъжни сме да признаем, че той е подкрепян от едно голямо мнозинство.

Vladimir putin pozdravyava kitayskite ofitseri uchastvali v parada

2. Украинската криза даде значителен тласък на популярността му

През януари 2014 г., малко преди кризата, популярността на Путин бе 65%. След нея подкрепата за него скочи до поразителните 89%, въпреки че руската икономика се сблъсква с трудности заради санкциите. За Путин това е абсолютен рекорд, след като предишният връх на одобрение през 2008 г. бе 88% - това бе малко след руско-грузинската война.

3. Личната популярност на Путин не е подкрепа за властите в Русия

Само ако сравним подкрепата за Путин и възгледите на руснаците за руската власт, ще видим сериозни разлики. Според 58% от руснаците хората в правителството се стремят да укрепят собствената си власт, а 60% заявяват, че правителствените чиновници не се отчитат пред обществото. 

Руснаците не са особено доволни, когато се налага да общуват с властите, като 69% от тях гледат да сведат до минимум контактите си с държавния апарат. Хората в Русия също така не вярват особено много и на правосъдната система - 47% от тях заявяват, че не се чувстват защитени от закона, докато само 41% чувстват защитеност. Тези цифри показва липса не само на подкрепа, но и на доверие в политическата система, ако не се смята Путин.

Видео: Култът към Путин мина всякакви граници

Putin po vreme na rechta s koyato obyavi spiraneto na yuzhen potok

4. Санкциите могат дори да помогнат на Путин

Според някои аналитици, когато санкциите ударят обикновените граждани, ентусиазмът им относно действията на Путин в Украйна ще се изпари и дори може да започнат протести, както бе през 2011 и 2012 г. По такъв начин Путин ще трябва да отстъпва в Украйна или ще се сблъска с опасност от революция у дома си.

Но това не се случи. За периода от септември 2014 до януари 2015 г. броят на руснаците, които признават, че санкциите са се отразили върху тях "много сериозно" или "твърде сериозно", нарасна от 16 на 33%. В същото време броят на хората, които не страдат от негативните последици на санкциите, се е сринал от 35 на 13%.

Въпреки това популярността на Путин продължави да расте. 66% от руснаците смятат, че западните санкции целят да "отслабят и унизят" Русия, съответно много от тях се сплотиха около Путин и го подкрепиха като "бащата закрилник", който защитава страната от външният натиск. Вместо да винят Путин за икономическите си несгоди, много руснаци обвиняват Запада.

Виж още: Възгледите на двама германци, които разбират Путин

5. Дори част от опозицията подкрепя Путин за Украйна

Действията на Путин в Украйна определено засилиха подкрепата му сред консервативната част на обществото, въпреки това този рейтинг от 89% би бил невъзможен без широка подкрепа сред обществото. Някои видни лидери на опозицията се изказват в подкрепа на политиката спрямо Украйна, а в редица случаи призовават Русия да отиде и по-далеч.

Сергей Удалцов, един от главните подбудители на протестите срещу Путин през 2011 г, който бе осъден на 4,5 години затвор за ролята му в тяхното провеждане, приветства резултатите от кримския референдум. 

"Аз съм съветски патриот, смятам разрушаването на СССР за огромна грешка и престъпление, затова смятам, че връщането на Крим е малка, но важна стъпка към възраждането на обновения Съюз", коментира той случилото се. 
По подобен начин и старият враг на Путин Едуард Лимонов, който е лежал в затвора заради политическата си дейност, призова не само към военна интервенция в Източна Украйна, но да се изпрати Черноморският флот в Одеса.

Но левите националисти не са единствените представители на традиционната антипутиновска коалиция, които се придържат към такива възгледи. Либералната журналистка Ксения Кирилова прави следния извод в едно свое интервю: "Дори да не вярват на "нацистите в Украйна", повечето от тях искрено са убедени във враждебността на Запада". Според всеобщото мнение такива възгледи се споделят от всички представители на опозиционните кръгове.

Vladimir putin v podvizite na herkules

Виж още: 10 неверни твърдения на Путин за Украйна

А това показва, че са много малко шансовете от появата на един опозиционен фронт срещу политиката на Путин в Украйна. Нещо повече, заради засилването на такива настроения, дори сред опозицията, либералните активисти не желаят да се обявяват за прекратяване на конфликта на условия, изгодни за Запада.

Като обобщение следва да се подчертае, че дори Западът да успее в икономическото отслабване на Путин, в резултат той може да засили позициите си вътре в страната. Рейтингът от 89% на руския президент може да се обясни не само с радостта на населението от присъединяването на Крим, но и със западните санкции, които засилиха националистическите настроения и разпалиха у хората лична неприязън към Запада.

Източник: The National Interest