Народните ни представители са посетили всички континенти без Австралия, а вътре в страната са навъртели общо над 2,5 млн. километра със служебни коли на парламента

Почти 4 млн. лв. излизат командировките на депутатите. Толкова са стрували служебните им пътувания от началото на работата на 43-ото народно събрание през октомври 2014 г. до юни 2016 г., показва справка, изготвена от парламента за "24 часа" по Закона за достъп до обществена информация.

По-голяма част от сумата - над 2,6 млн. лева, са разходите за командировки в страната. Според финансовите правила на НС депутатите имат право на дневни за всяко пътуване до избирателния си район, независимо дали се прибират у дома, или отиват за срещи с електората. А ако нямат свое жилище там, им се полагат и пари за хотел.

Депутатите са стъпили на 4 континента, не са били само в Австралия.

Около 20 народни представители не са ползвали нито веднъж командировъчни от парламента. Сред тях е и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, чиито разходи при пътувания из страната явно се поемат от партийната централа.

Виж още: Колко получават депутатите в парламента

Сред рекордьорите е Иван Димитров от "Атака", роден в София, който е изхарчил 35 434 лв. за пътуванията си до Силистра, откъдето е избран за депутат. Командировките на колежката му Калина Балабанова, която също е родом от столицата, а е избрана от Варна, са стрували на Народното събрание общо 30 271 лв. Идентична е ситуацията с червения народен представител Таско Ерменков, на когото срещите с избиратели в Сливен са стрували 31 085 лв.

Пътуванията из страната на Миглена Александрова от "Атака" пък излезли 28 202 лв., въпреки че е депутат от София. Борис Ячев от ПФ явно обикаля често Пловсивска област, защото за дневни и квартирни са му изплатени 25 628 лв. 

Общо 1 385 697 лв. са отишли за командировки в чужбина. Сумата е сравнително малка, защото много от визитите на депутатите се поемат като разходи от страната домакин. Такава е ситуацията с посещенията в Брюксел по линия на Европейския парламент например, както и с делегациите на НС в интерпарламентарни съюзи и асамблеи на различни европейски и световни организации. До САЩ пък пътуванията са най-вече по покана на Конгреса или Държавния департамент, който организира всяка година политически обучения.

Преобладават традиционните пътувания из Европа. Като по-екзотични дестинации се открояват Китай и Виетнам. Лично шефката на парламента Цецка Цачева води делегацията до Пекин, Шанхай и Сиан, в която бяха включени депутати от всички групи.

Димитър Бойчев от ГЕРБ пък е бил два пъти в Китай в рамките на 6 месеца - и с Цачева, и като част от делегацията на премиера Бойко Борисов миналия ноември. Той е съпредседател на групата за приятелство с Китай заедно с Янаки Стоилов от БСП. Стоилов също е пътувал до там два пъти за този мандат. 

Виж още: Българските депутати са най-нископлатени в ЕС

Алиосман Имамов от ДПС е бил в Ханой за участие в 132-ата асамблея на Интерпарламентарния съюз. 

За 134-ата сесия през март тази година пък зам.-шефовете на НС Димитър Главчев от ГЕРБ и Красимир Каракачанов от ВМРО са били в Замбия.
В Африка са стъпили още трима от депутатите - Георги Кючуков от АБВ е бил в Либревил, Габон, по линия на франкофоните, а Светлана Ангелова от ГЕРБ и Станислав Анастасов от ДПС са ходили до Мароко.

С най-екзотичното пътуване през този мандат може да се похвали реформаторът Борис Станимиров - посрещна Нова година в Аржентина и стъпи на остров Ливингстън като част от 24-ата българска експедиция на полярната ни база там. 

Депутати са пътували и като наблюдатели на избори. Едни в Азербайджан, а други - във Венецуела. Вота в Каракас проследил Георги Гьоков от БСП.

Над 2,5 млн. километра са навъртели депутатите със служебни коли на парламента от началото на мандата до края на юни тази година.

Виж още: 242 неизвинени отсъствия на депутати от началото на мандата

Близо 1/4 от депутатите не са пътували нито веднъж с кола на Народното събрание, става ясно още от справката. Сред тях са и повечето от председателите на парламентарни групи. Цветан Цветанов например се вози в партийните коли на ГЕРБ, лидерите на “Атака” Волен Сидеров и на НФСБ Валери Симеонов също, соцлидерът Корнелия Нинова пък си има лична кола и шофьор. Депутатите от ДПС, начело с лидера Мустафа Карадайъ, също масово ходят на работа с лични коли.

Близо 1,4 милиона лева са осребрили народните представители за пътуване с личните си коли. Всеки от тях има право на месечна сума за бензин, ако се прибира в избирателния си район със собствен автомобил. Лимитите се определят ежегодно от председателя на НС в зависимост от отдалечеността на региона.

Около 40 депутати въобще не са осребрявали фактури.

Източник: в. "24 часа"