Най-често те използват канали през Средиземно море

За 2014 г. в Европейския съюз са влезли над 276 хил. нелегални мигранти, като броят им е повече от 2 пъти по-голям спрямо 2013 г. Това съобщи еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос пред Европейския парламент, където вчера имаше дебати за бедстващите кораби със стотици мигранти, стигащи до бреговете на Италия, предаде АФП.

Най-често се влиза по море

Според данните на Аврамопулос около 207 хил. нелегални мигранти са влезли в ЕС от Средиземно море.

"Трафикантите откриват нови пътища и развиват нови методи, за да експлоатират отчаяни хора, искащи да избягат от войната, заяви Аврамопулос. "Това става във време, когато конфликтите в съседство с нас пораждат постоянен приток от бежанци в Европа и той ще продължи, ако Европейският съюз не предприеме решителни и съгласувани действия", предупреди той.

От септември над 12 такива плавателни съдове са пристигнали в Европа, като най-често се използва Италия като крайна дестинация.

Виж още: ООН: 46 млн. са бежанците по света

ЕС трябва да засили борбата срещу трафика на хора

Европейският съюз трябва да засили борбата срещу трафика на хора, като укрепи механизмите и обмяната на информация за дейността на трафикантите и като подобри ефикасността на законовите инструменти, каза еврокомисарят.

"Ние поддържаме тесни контакти с турските власти, за да адаптираме бързо стратегията си, имайки предвид, че Турция стана един от алтернативните пътища за трафикантите", посочи Аврамопулос.

Наред с това ЕС и страните членки трябва да изработят заедно програма за настаняване на бежанци и да увеличат броя на местата за сирийски бежанци, ограничен сега до 36 хил. за общо 3,5 млн. сирийци, избягали от своята страна.