През 2014-а в Дания щеше да е десетият ни опит в песенния конкурс

Българската национална телевизия (БНТ) оповести, че няма да участва в Евровизия 2014. Водена от желанието да популяризира българската песен и родните изпълнители, държавната медия изпраща представители в конкурса вече девет години подред.

За своето присъствие на Евровизия БНТ е длъжна да заплати такса за участие, която за последната година се е повишила 100% спрямо 2005-а, когато беше дебютът ни там, аргументират се от телевизията. 

Фотогалерия: Българското участие на Евровизия досега

Към тази такса влизат и разходите по вътрешната селекция и избора на участник, представяне на българската песен пред европейската публика плюс всички услуги и ефекти по време на провеждането на конкурса, допълват от БНТ.

С оглед разходите по този проект и предстоящото намаляване на бюджета на БНТ за следващата година отказът от Евровизия е първата стъпка от финансовите ограничения, които телевизията трябва да предприеме, се казва още в съобщението.

Най-големият успех за страната ни в песенния конкурс на Евровизия е през 2007 г. на финала в Хелзинки, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов се класираха на пето място с песента "Вода". Миналата година в Малмьо със "Само шампиони", написана в съавторство с Криско, двамата не успяха да повторят този успех.

Фотогалерия: Елица и Стоян отново на Евровизия

Следващото издание на песенния конкурс, след миналогодишната победа на Емели де Форест, е в Копенхаген през първата десетдневка на май. Повече - на Eurovision.tv.