"Епизод от живота на събирача на желязо", който ще гледаме и на София филм фест през март, спечели още една "Сребърна мечка" - Голямата награда на журито

Режисьор и сценарист на босненската драма е Данис Танович, който спечели "Оскар" и редица други отличия с игралния си дебют "Ничия земя" (2001), а миналата година бе удостоен и с наградата на София. 

Той екранизира действителния случай на ромско семейство с две дъщери, като филмът му е заснет за десетина дни с бюджет едва 17 000 евро и дигитална камера от ръка.

Сюжетът на Epizoda u životu berača željeza е взет от новинарската хроника: Назиф Муич, ветеран от войните, който изхранва семейството си, като събира старо желязо, чака третото си дете, но жена му Сенада Алиманович получава спонтанен аборт в петия месец.

Налага се спешна операция, но от болницата им искат 500 евро, тъй като двамата роми нямат здравни осигуровки. Социалните служби също не оказват съдействие. Накрая Назиф и Сенада представят чужд документ, от свой роднина, рискувайки да бъдат подведени под отговорност за застрахователна измама...

Не искам никой да преживее това, което преживях аз, сподели непрофесионалната актриса след премиерата в Берлин, на въпрос защо се е съгласила да заснеме историята си.

Ромското семейство и режисьорът Данис Танович при представянето на филма на Берлинале, 13 февруари 2013 г.

"Златната мечка" за най-добър филм на 63-тия кинофестивал в Берлин също идва на Балканите - при румънския "Позиция на дете" (Pozitia Copilului / Child’s Pose) на Калин Петер Нетцер, познат у нас с дебюта си "Мария" и следващия си проект "Медал за храброст".

Новата му творба документира отношенията между млад мъж и властната му майка, архитектка от висшето общество, която се опитва да осуети влизането на сина си в затвора след трагичен пътен инцидент. (Прожекция на "Любовта е лудост 2013" във Варна - 3 септември, 21,30 ч., зала 1 на Фестивалния и конгресен център).

Миналата година "Златната мечка" бе присъдена на братя Тавиани за документалната драма "Цезар трябва да умре" - италианската галапрожекция на София филм фест 2013.

Двамата режисьори получават и наградата на София, която ще бъде връчена лично на единия от тях - Паоло, а ретроспективата с 12 техни филма започва от 1 март в Дома на киното (и от 22 март в "Евро синема").

В програмата на столичния кинофестивал, от 7 до 17/24 март, е още един от тазгодишните призьори от германската столица: "Вик и Фло видяха мечка" (Vic+Flo ont vu un ours), получил "Сребърна мечка" - за филм, който разкрива нови перспективи" - на името на Алфред Бауер, основателя на Берлинале.

Режисьор е канадецът Дени Коте, чиято кариера също е стартирала от нашата столица. Главните героини тук са бивши затворнички, които се заселват като двойка сред дивата природа на Квебек.

Наградата за режисура бе присъдена на американеца Дейвид Гордън Грийн за нискобюджетната комедия с Пол Ръд и Емил Хърш Prince Avalanche.

Като най-добра актриса бе отличена Паулина Гарсия за ролята й във филма на Себастиан Лелио "Глория" (Чили/Испания).

"Сребърна мечка" за сценарий получи иранският Pardé (Closed Curtain) на Джафар Панахи и Камбозия Партови.

Журито на Берлинале 2013 беше председателствано от Уон Карвай, помагаха му американският актьор и режисьор Тим Робинс, режисьорките Ширин Нешат (Иран), Атина Рейчъл Цангари (Гърция), Сузане Биер (Дания), операторката Елън Курас (САЩ) и германският режисьор Андреас Дресен.

Уон Карвай между колегите си от журито на Берлинале 2013. Неговият филм Yi dai zong shi (Grandmaster, или "Великият майстор"), биографична драма за учителя на Брус Ли в бойните изкуства, откри кинофестивала в Берлин