Онези моменти, за които ще си спомняш след години, или които ще ти помогнат да влезеш в света на зрелите хора

25 години е една от важните възрасти в живота на човек. Кара те да се замислиш, че четвърт век от живота ти вече е минал, че трябва да станеш вероятно по-сериозен, по-разумен... Че младостта е на път да приключи и вече ти е време да влезеш в клуба на зрелите хора. Дори според официалната класификация на ЮНЕСКО 25 е границата между младежката възраст и зрелостта. 

Следователно за тези 25 години трябва да сме натрупали един достатъчен опит, който да ни позволи да прекрачим тази тънка линия и вече да се почувстваме зрели и отговорни хора. Това е смесица от забавно, отговорно, а понякога и лудо поведение, което ще ни даде всички нови усещания, нужни ни, за да не правим глупости след това. 

Ето 15 такива неща, които да направим, преди да навършим 25 години:

1. Направи нещо наистина лудо

За предпочитане не от тези неща, които те вкарват в затвора. Или поне го направи така, че да не попадаш там, после може да ти създаде проблеми. Но направи нещо лудо и забавно, което след години да разказваш на вече поотрасналите ти деца или на внуците. Някакво действие, което да те накара да се почувстваш жив и да начертаеш свободно границата на щуротиите, които би направил. Човек е добре да си знае границите. 

2. Посети музикален фестивал

Виж любимите си групи на живо. После може и да не намериш време, а ако успееш, може да се окаже, че нямаш силите да понесеш партито. А и ще попаднеш на едно цветно място с всякакви хора, където ще си изкараш феноменално.

3. Пътувай

Младостта е времето, в което имаш енергията да пътуваш и да се наслаждаваш най-истински на новите места. Попивай нови култури, учи езиците и обичайте им. После може да ти е от полза. А и определено ще е забавно.

4. Изведи родителите си на вечеря

Не че не сте вечеряли заедно досега. Друго е. Идеята е, че си се изнесъл вече от вкъщи, прекарваш все по-малко време с тях, а на всичкото отгоре вече си самостоятелен и сам си изкарваш парите. Отдели малко, за да зарадваш тези, които са се грижили за теб през годините. Усещането ще е прекрасно и няма как да не се усетиш вече като пораснал... по хубавия начин.

5. Прекарай цял уикенд в купон

Без да спираш. Разбий се. Възможно е дори да не изтрезняваш. Причини си от онези партита, които изпитват самата граница на възможностите ти. След това ще знаеш какво можеш и какво не. И ще има да разказваш за онзи митичен купон, когато не си спрял да пиеш цял уикенд.

Виж още: 10 неприятни истини, които трябва да осъзнаем​

6. Пробвай някой екстремен спорт

Екстремните спортове ти дават усещането, че кръвта бушува във вените ти и си толкова близо до това да се потрошиш, че се чувстваш истински жив. След това вече доста по-трудно можеш да стартираш подобни забавления.

7. Гласувай

Почувствай се истински гражданин. Гласуването е важен фактор от това да си граждански активен. Възприеми, че управлението на общината, а и на цялата държава зависи от гласа на всеки един от нас и оцени правото да изразиш този си глас.

8. Научи смисъла на думата "айляк"

Айлякът не е нещо, което се обяснява. Това е състояние на духа. Спокойствие, блажена небрежност към света около теб, която ти казва да го даваш по-леко и да не се ядосваш за глупости. Нещо като нирваната, но в български, непукистки вариант. 

9. Участвай в благотворителност

Помагай на по-слабите от теб. Бъди личност, която сам ти би уважавал. Стреми се към това да ставаш все по- и по-добър като човек. 

Виж още: 10 прости истини, които ни помагат да си върнем правилната перспектива​

10. Тренирай

Тялото ти вече не е на 18 години и още известно време ще си в добра форма. А после ще започнеш да се скапваш. На 25 този процес вероятно няма да е започнал още, но все пак добре е да си изградиш навика. Колкото по-отрано, толкова по-добре.

11. Научи се да готвиш

Не може да прекараш цял живот, ядейки каквото сготви мама или някакви полуфабрикати. В един момент трябва да можеш да се грижиш за себе си и готвенето е част от този процес. А и в един момент може да се учудиш от себе си.

12. Започни да спестяваш и да управляваш собствените си финанси

Отношението към парите е белег за зрялост. Колкото по-добре се справяш, толкова по-добре за теб. А парите, закътани на страна, могат да те спасят от много проблеми. 

13. Научи се да казваш "Не!"

Един от най-важните уроци. Не всяко нещо, което ти се предлага в живота, си заслужава. Не всяка приятелска идея е добра. Не на всяка молба си струва да бъде отговорено. Когато се научиш да казваш не и да приемаш, че малко или много си разочаровал другия, но си си спестил сума проблеми, ще осъзнаеш колко по-свободен си. 

14. Остави старите приятели да си тръгнат

"Момичетата/момчетата са до време, приятелите са за цял живот." Популярният лаф от тийн годините обаче не е точно истина. С малко приятели ще останеш за цял живот. В един момент времето става все по-малко, задълженията все повече, а да обръщаш внимание на всякакви хора вече не е опция. Заобикаляш се само с тези, които са ти най-близки. И оставяш останалите. Може да си им доверявал преди най-съкровени неща, да сте минали през много проблеми и препятствия, но в един момент може да се отдалечите много. И направите ли го, просто ги пусни. Имали сте своите си моменти, но те са отминали. Всичко останало ще е удължаване на нещо безперспективно.

Виж още: 10 очевидни истини, които забравяме твърде бързо​

15. Научи се да бъдеш сам

В един момент трябва да спреш безсмислените връзки, в които си с човека до теб, просто за да не бъдеш сам. Губят време и енергия и покрай тях може да пропуснеш нещо истинско.