300 хил. българи са предпочели да отменят пътуването си заради страх от тероризъм, сочат актуални данни на "Галъп"

Лятото на 2016 г. смеси по безпрецедентен начин темите за забавлението, пътуванията, спорта и свободното време с темите за политиката, тероризма и смъртта.

Около 300 хил. българи са преосмислили плановете си за пътуване в страни от Западна Европа или Турция заради терористичните атаки. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл" от края на юли и началото на август. 

Един от акцентите на изследването е как терористичните атаки в Западна Европа и опитът за преврат в Турция са повлияли на потенциалните намерения за пътуване на българите. 82% от попитаните заявяват, че не са планирали пътуване до тези места в последните месеци. Около 6% твърдят, че случващото се не е повлияло на плановете им, а други 6% признават, че събитията  са променили намеренията им за пътуване.

Според "Галъп" в числово изражение тези 6% са около 300 хил. души. Числото е сериозно на фона на цялостните възможности на българите за пътувания.

Около 40% пък са онези, които твърдят, че това лято са почивали или ще почиват на Черноморието. Българите с по-високи доходи са и закономерно по-склонни да си позволят ваканция. Резултатите са ориентировъчни, а абсолютните стойности ще проличат в статистиките след края на сезона.

Провокативно от "Галъп" са тествали и отношението към твърдението "В България трябва да се въведе смъртно наказание". 47% са несъгласни, а 33% са "за".

Виж още: Два пъти повече екзекуции са извършени през 2015 г.

Сред привържениците личат преди всичко по-възрастни хора. Хората с по-високо образование са и подчертани противници на смъртното наказание. Това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не и огромни, коментират от агенцията.

73% от българите са заявили, че очакват добро представяне от нашите спортисти на олимпиадата. Почти 50% твърдят, че възнамеряват да следят игрите в Рио. Близо толкова декларират, че са следили и Европейското първенство по футбол.

Виж още: Най-запомнящите се моменти от откриването на Рио 2016

Закономерно, сред мъжете делът на заявилите интерес към спортните събития е двойно по-голям в сравнение с този сред жените. Хората с по-ниски доходи и образование са доста по-неактивни в това отношение.

Преди 4 години „Галъп интернешънъл“ отново провери настроенията – по време на олимпиадата в Лондон. И тогава дяловете бяха сходни, а близо две трети заявяваха, че за тях представянето на българските спортисти е важно. Въпреки всичко, повечето българи признаваха, че спортът отдавна е преплетен с политика и пари.

Източник: "Галъп интернешънъл"