Експресен сондаж на социологическата агенция показва електоралните нагласи към края на декември 2016 г.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ твърдят, че биха гласували 20,3% от имащите право на глас, за БСП - 18,4%, за Обединените патриоти - 10,1%, за ДПС - 6,3%, за партия на Веселин Марешки - 5,2%, а за РБ - 3,3%. Тези формации биха попаднали в Народното събрание от днешна гледна точка. Преднината на ГЕРБ изглежда намаляла, инерцията на патриотите и Марешки остава видима, а влизането на РБ може да се гарантира при сериозна кампания. 

Бариерата за влизане в НС се смята на база гласували, а не на база имащи право на глас. Данните са от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" сред 1007 пълнолетни българи между 19 и 21 декември. Изследването е независимо от външно финансиране. 

Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи в неспокойно политическо време. Затова и няма как да са прогнози за изборния резултат. Данните са очевидно повлияни и от отминалите президентски избори. Въпросът е зададен с изреждане на съществуващи партии. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.

От останалите партии ДСБ и АБВ имат по 1,4%. Подкрепата за БДС е 1,2%. Близки около процент са стойностите и за "Движение 21". Под процент, но с видими дялове остават, ДОСТ, "Зелените", "Глас народен" и др.

За други партии биха гласували 3,4%, а 4,8% биха гласували с "Не подкрепям никого". 21,7% твърдят, че нямат намерение да гласуват. 

От "Галъп" подлагат на тест и експериментални проекти, които все още са в зародиш или дори не са обявени Така например потенциална партия на Слави Трифонов показва високи стойности от 12%, като в идните месеци този дял би могъл и да расте.

Експериментално тестване на потенциала на проект на Радан Кънев дава ориентировъчни нива от 1,5%. Потенциалът на проект на Христо Иванов към този момент е около 1%. Проблемът в случая за тези два проекта е, че попадат в обща ниша. Жизнеността на им зависи най-вече от успеха на кампаниите и от коалиционната им политика.

На този етап е твърде рано за каквито и да било заключения по отношение на новите проекти и се очаква динамика. Евентуалната тяхна поява би променила пълната картина на електоралните нагласи.