Доставките от "Газпром" са намалели заради неплатени задължения

"Булгаргаз" спешно търси 4 кредита на обща стойност 139 млн. лв., с които плати доставките от "Газпром". От държавната фирма са отправили покана към 15 банки, стана ясно от сайта на Агенцията за обществените поръчки. Нито една българска банка не се е отзовала на предишния апел за кредитиране от 30 юни, пише в. "Преса".

Пари от топлофикациите

Сериозните проблеми във финансово състояние на "Булгаргаз" доведе до това държавната фирма да изпрати писмо до всички топлофикации, в което заплашват с намаляване наполовина на заявените от топлофикациите количества природен газ.

Това решение е било отменено около час и половина по-късно. Държавният доставчик е пратил писмо за 100% прекъсване на снабдяването дори на частната "ЕВН Топлофикация Пловдив", която няма никакви просрочени плащания.

Орязване на доставките на газ от Русия

За миналата година страната ни е платила за доставки на 1,592 млрд. лв., а през 2012 г. - 1,995 млрд. лв. Ако "Булгаргаз" не успее да намери пари, най-вероятно ще се стигне до намаление на доставките. Пречки за доставките на газ ще окажат и техническите затруднения в Русия, както и проблемите с транзита през Украйна, но и заради прозаично неплащане за вноса от "Газпром".

Дефицитът в "Булгаргаз" е образуван заради неизпълнение на тристранните споразумения на компанията с НЕК и топлофикациите. Държавната електрокомпания дължи пари за произведена от отоплителните фирми електроенергия, които би трябвало да превежда директно на "Булгаргаз".

Междувременно от държавната фирма потвърдиха, че от началото на седмицата доставките на руски газ през Украйна са намалявали в отделни дни до 40%.