Шон Конъри на наградите "Оскар"

Шон Конъри

актьор

Шотландският актьор с рицарска титла е роден на 25 август 1930 г. и днес е смятан за една от звездите, които остаряват най-достойно.

Кариерата му на екрана обхваща повече от половин век и близо 100 роли, сред които номер 1 си остава поредицата за Джеймс Бонд. Той играе агент 007 в седем филма между 1962 и 1983 г.

Във филмографията му се открояват още "На лов за "Червения октомври", "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход", "Недосегаемите" (с единствения му "Оскар", за поддържаща роля), "Скалата", "Шотландски боец", като крал Артур в "Първият рицар", "Изгряващо слънце", "Човекът, който някога беше крал" по Ръдиърд Киплинг, "Клопка", където му партнира Катрин Зита-Джоунс.

Сред забележителните негови участия в киното се нареждат още "Недостижимият мост", "Лечителят", "Името на розата", "Да откриеш Форестър", а последната му роля в игрален филм е Алън Куотърмейн в "Лигата на необикновените" (2003).

Активен член на Националната партия на Шотландия, той се надява да доживее независимостта на родината си от Обединеното кралство въпреки неуспеха на референдума от 2014 г.

Умира на 90-годишна възраст на 31 октомври 2020 г.

  1. Шон Конъри на наградите "Оскар"

    Шон Конъри (1930-2020) в най-добрите си роли

    Шотландският боец с рицарска титла остаря с достойнство и напусна този свят скоро след 90-ия си рожден ден. Припомняме си най-известните филми в актьорската му кариера, начело със седемте заглавия от поредицата за Джеймс Бонд

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност