Шон Конъри на наградите "Оскар"

Шон Конъри

актьор

Шотландският актьор с рицарска титла е роден на 25 август 1930 г. и днес е смятан за една от звездите, които остаряват най-достойно.

Кариерата му на екрана обхваща повече от половин век и близо 100 роли, сред които номер 1 си остава поредицата за Джеймс Бонд. Той играе агент 007 в седем филма между 1962 и 1983 г.

Във филмографията му се открояват още "На лов за "Червения октомври", "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход", "Недосегаемите" (с единствения му "Оскар", за поддържаща роля), "Скалата", "Шотландски боец", като крал Артур в "Първият рицар", "Изгряващо слънце", "Човекът, който някога беше крал" по Ръдиърд Киплинг, "Клопка", където му партнира Катрин Зита-Джоунс.

Сред забележителните негови участия в киното се нареждат още "Недостижимият мост", "Лечителят", "Името на розата", "Да откриеш Форестър", а последната му роля в игрален филм е Алън Куотърмейн в "Лигата на необикновените" (2003).

Активен член на Националната партия на Шотландия, той се надява да доживее независимостта на родината си от Обединеното кралство въпреки неуспеха на референдума от 2014 г.

Умира на 90-годишна възраст на 31 октомври 2020 г.

 1. Шон Конъри на наградите "Оскар"

  Шон Конъри на наградите "Оскар"

  Носителят на "Оскар" за поддържаща роля в "Недосегаемите" (1987) Шон Конъри на сцената на 76-ите награди в "Кодак тиътър", Холивуд, 29 февруари 2004 г. Актьорът, който към референдума на 18 септември 2014 г. е вече пенсионер, на 84, е член на Шотландската национална партия и неведнъж е изказвал убеждението си, че ще доживее да види родината си независима.

 2. Шон Конъри на Международния филмов фестивал в Единбург

  Шон Конъри на Международния филмов фестивал в Единбург

  Шон Конъри и Тилда Суинтън като патрони на Международния филмов фестивал в Единбург, 21 юни 2008 г.

 3. Шон Конъри представя мемоарна книга

  Шон Конъри представя мемоарна книга

  Сър Шон Конъри представя автобиографичната си книга, озаглавена "Да бъдеш шотландец", в Единбург, Великобритания, 25 август 2008 г.

 4. Шон Конъри и семейството му

  Шон Конъри и семейството му

  Шон Конъри със сина от първия си брак Джейсън и съпругата си Мишлен на вечерта, посветена на него в Американския филмов институт, Холивуд, Калфорния, 1 октомври 2008 г., когато получи награда за цялостен принос.

 5. Шон Конъри на модно ревю

  Шон Конъри на модно ревю

  Сър Шон Конъри и съпругата му Мишлен като гости на благотворително модно ревю в Ню Йорк, 5 април 2011 г.

 6. Шон Конъри на кинофестивала в Единбург

  Шон Конъри на кинофестивала в Единбург

  Сър Шон Конъри минава по червения килим за откриването на филмовия фестивал в Единбург, 16 юни 2011 г.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност