Българското "Черни Вит" попадна сред 18-те най-добри сирена в Европа

Сирена от Англия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Испания, Ирландия, Норвегия, Португалия, Уелс, Холандия, Хърватия, Шотландия, Швеция и Швейцария попадат в селекцията на британския в. "Дейли телеграф" под заглавие "Около Европа в 18 сирена".

Сред тях попада и българско сирене, но не обичайното бяло саламурено - то присъства в гръцката си версия "фета". От нашата страна е избрано зеленото овче сирене от балканското село Черни Вит, община Тетевен.

Всъщност и то е разновидност на саламуреното,

но името му идва от плесента, която го покрива. След оформянето на питите, осоляването и подреждането му в дървени качета сиренето се кисне в саламура във влажни изби, където "започва да се случва магията", разказва британският вестник.

Под въздействието на въздуха по повърхността на сиренето се самозаражда зелена плесен, която често прониква и вътре, под формата на "кръвоносни съдове", оформени в процеса на зреене, обобщава "Дейли телеграф".

Малка мандра, която използва непастьоризирано мляко от едно-единствено стадо - това е изискването за производство на наистина хубаво сирене, споделят търговци пред всекидневника и допълват, че майсторлъкът изисква целият производствен процес да е ръчен.

Влажността и специфичният мек климат

по поречието на Черни Вит са условия, без които узрялото сирене не би могло да се покрие с плесенните гъби, обяснява сайтът GreenCheese.eu. Големите температурни амплитуди през деня и нощем също се определят от специалистите като важна среда за появата на благородната плесен.

От значение е и качеството на млякото, което идва от местната порода тетевенска овца, от която са останали едва няколко хиляди. В стадата те са смесени с каракачанската порода. Различен в сравнение с другите части на страната е и белтъчният състав на млякото, от което се произвежда зеленото сирене.

Източник: в. Дейли телеграф