От миналата година насам местните власти в Ганджи са предоставили 100 къщи на кандидати да ги ремонтират и обновят - срещу символична цена, понякога и 1 евро. Къде е уловката?

През 50-те години населението на Ганджи, в италианската провинция Палермо на остров Сицилия, наброявало 16 хил. души, а днес са останали по-малко от половината - малко над 7000 жители.

Живописното градче започва да се обезлюдява в края на ХIХ век. До 1925 г., когато над 1700 жители емигрират в Америка, подмамени от перспективите, които им се обещават там. През 30-те и 40-те потокът емигранти се насочва към Аржентина.

Поколения наред домовете им стоят изоставени

Това принуждава местните власти (Comune.gangi.pa.it) да отправят необичайна оферта в публичното пространство - да си вземете къща срещу 1 евро, при условие че я постегнете. Срокът, който се дава на купувачите да направят имота обитаем, е четири години - като проектът за реновирането му трябва да е готов в едногодишен срок.

За една година на поканата вече са откликнали десетки желаещи от цял свят. Според кмета досега мястото не се е смятало за особено привлекателно, тъй като е отдалечено от морския бряг.

Типичните за градчето къщи са т.нар. pagglialore - триетажни сгради, наподобяващи крепост. На приземния етаж държали сламата (paglia) и магарето, над него - кокошките и козите, а семейството живеело на последния етаж.

Бюрокрацията плаши чужденците най-много,

но ние не ги изоставяме след продажбата, уверява пред "Ню Йорк таймс" агент по недвижимите имоти, който помага на общината за осъществяване на инициативата.

Чуждите инвеститори в подобни обекти биват предупреждавани да си наемат адвокат, е наясно със сицилианското законодателство и знае английски, тъй като ако е предаван от поколение на поколение, собствеността може да не е докрай изяснена, а върху имота да тегнат неизплатени задължения.

Разходите по ремонта също може да са високи - изобщо, Сицилия не е за всеки, предупреждава британски сайт.

Виж още: Луксозните имоти по италианското крайбрежие (снимки)

Засега в Ганджи водят успешна борба с обезлюдяването, като са

подарили или продали под пазарната цена над 100 къщи

Други малки населени места в региона също са подели подобни инициативи, които обаче се осуетяват от бюрократични спънки, тъй като след като общинската администрация придобие собствеността върху сграда, законът повелява, че могат да я продадат само по пазарни цени.

В Ганджи са решили проблема, като не участват като страна в покупко-продажбата, а само посредничат. Всъщност половината от новите собственици са сицилианци, които идват тук за уикенда, но има и купувачи от някои европейски държави, а също от Абу Даби.

За останалите 200 къщи вече има огромен списък с кандидати, но кметът е категоричен, че не искат да привлекат просто хора с финансов ресурс, а настояват да научат за плановете им относно имота. Засега с предимство са

онези, които искат да започнат тук някакъв бизнес - например хотелиерски

Правим го заради децата си, защото тук ни харесва и искаме те да останат, не да заминават, заключава градоначалникът.

Източник: в. Ню Йорк таймс