Какво всъщност означава "любовта"

Един от основните стремежи в живота на човек е любовта. От една страна е чистото и дори грубо научно твърдение, че сме програмирани да търсим половинка за размножаване и продължаване на рода. Колкото и да се доверяваме на науката обаче, ние знаем, че има и нещо повече. Дори усещането за думата любов е силно, привличащо, завихрящо и омагьосващо. Ние сме родени да търсим любов. Въпросът е какво правим, когато я намерим.

Ако зададем въпроса "Кои са най-великите любовни истории", най-вероятно повечето хора ще споменат романса Ромео и Жулиета или изгарящата страст между Скарлет О'Хара и Рет Бътлър. В интерес на истината ние не смятаме тези истории за пример за истинската любов. Не вярваме, че кратка авантюра между двама тийнейджъри (от които мъжката част до скоро се е клела в любов на друго момиче), завършила с общото им самоубийство, е толкова голяма и сериозна любов. Не вярваме, че егоистичните взаимоотношения между Скарлет О'Хара и Рет Бътлър, основани най-вече на сексуално напрежение, взаимна неприязън, изгода и падащата сянка на Ашли Уилкс, може да се приема като пример за истинска и чиста любов.

Но може и да бъркаме. Нашата представа за това велико чувство е съставена не само от силни емоции и нагон. Ние вярваме, че любовта е обвързване на двама души, съюз на емоционално и ментално ниво. Ние вярваме, че с това име може да наричаме момента, в който два човешки ума се свързват и се напасват като пъзел. Защото когато силните емоции и първоначалното привличане утихнат, остават само двама души, които или си пасват, или не. Когато тези двама души са открили, че могат да съжителстват, да творят и да се обичат в пълна хармония, тогава, според нас, можем да говорим за любов.

Виж още: Осем знака за истинската любов

Ако не вярвате, че такова нещо не съществува, ви предлагаме следните велики примери за истинска и чиста любов:

Принц Салим и Анаркали
Историята се развива през XVII век на територията на днешен Пакистан. Синът на императора на Лахар, Салим се влюбил в красивата робиня Анаркали. Император Акбар и съпругата му били против това увлечение заради разликата в общественото положение. Те забранили на Салим да се вижда с Анаркали, а нея дори арестували. Това породило сериозен спор в отношенията между синът престолонаследник и бащата император. Салим освободил любимата си и заедно с войските си обсадил столицата на Лахар. Императорът обаче разгромил войските на сина си и му предоставил избор - да предаде Анаркали или сам той да бъде убит. Принцът избрал да пожертва себе си. Въпреки това Анаркали не могла да остави любимия си да умре вместо нея. Тя предложила на императора тя да бъде убита вместо Салим. Условието ѝ било да прекара един последен ден с любимия си. След като той изтекъл, тя била заровена жива в тухлена гробница, където се намира и до днес.

Пиер и Мария Кюри
Когато става въпрос за съчетание на два висши интелекта, любовта между Пиер и Мария Кюри е прекрасен пример. Двамата учени са носители на Нобелова награда за физика през 1903 г. за съвместните им изследвания върху радиоактивността. За двамата се казва, че са живяли в пълен синхрон. Френският учен и тогава все още младата студентка от полски произход създават един от най-добре работещите тандеми в науката, които остават и до днес в историята. Въпреки че Мари дълго отблъсквала Пиер, преди да приеме предложението му за брак, след смъртта му изпада в дълбока печал и свежда контактите с околния свят до минимум. Когато през 1911 г. е номинирана за втори път за Нобелова награда, този път в областта на химията, тя настоява посмъртно да бъде номиниран и съпругът ѝ Пиер.

Виж още: Любовните терзания на един 5-годишен "дон Жуан"

Император Николай II и Александра Фьодоровна
Факт е, че аристократите рядко се женят по любов. Едно от малкото изключения е бракът между император Николай II и императрица Александра Фьодоровна. Когато Виктория Алиса Елена Луиза Беатрис фон Хесен-Дармщат (бъдещата императрица) посещава Русия като част от антуража на по-голямата си сестра Ела, която се омъжва за великия княз Сергей Александрович, никой не очаква, че тя ще се влюби в царевич Николай - бъдещия руски император. Това обаче се случва, а въпросният бъдещ руски император, който ще управлява до метежа на комунистите през 1917 г., се влюбва в нея също. Родителите и на двамата се обявяват против този брак, но любовта никога не е от разумните емоции. След смъртта на император Александър III - баща на царевича, двамата с Виктория Алиса Елена Луиза Беатрис фон Хесен-Дармщат (да, доставя ни удоволствие да изписваме цялото ѝ име) се венчават през 1984 г. и тя приема името Александра Фьодоровна. Двамата имат пет деца и управляват Февруарската революция от началото на 1917 г. Тогава те са поставени под домашен арест. Около година след това цялото царско семейство заедно с личния им лекар и трима прислужници са застреляни и заровени в общ гроб.

Принц Едуард и Уолис Симпсън
Колко трябва да обичаш една жена, за да оставиш цяло царство в името на това да бъдеш с нея? Наследникът на британския престол Едуард I като външност и поведение бил точно това, което се очаква от един крал - красив, интелигентен, харизматичен и т.н. Той обаче се влюбва в американката Уолис Симпсън, което поражда огромен скандал в консервативното британско общество. Идеята за това Англия да има за кралица разведена, американка с католическо вероизповедание е толкова скандална за консервативна и аристократична Великобритания, че Едуард е изправен през ултиматум - или кралската корона, или Уолис. Принцът избира личното щастие и абдикира в полза на брат си. След смъртта на Едуард през 1972 г. Уолис престава да се отдава на уединение и публично мълчание. И за двамата това е "Любовта на живота".

Виж още: 15 тъжни песни, идеални за фон на депресивното ни настроение

Принц Кхурам и Мумтаз Махал Бегум
Това е една история за силна любов, която преодолява дори смъртта. Аржуман Бану Бегум (по-късно прекръстена на Мумтаз Махал) била племенница на раджпутската царица Манмати - майката на принц Кхурам (бъдещия шах Джахан). Принцът бил трети син на император Джахангир и един от претендентите за наследник на трона. Според легендата двамата се срещнали на пазара в Мина, където младият принц се влюбил в Аржуман Бану от пръв поглед. Той успял да се ожени за нея едва пет години (и два други политически брака) след това. След сватбата двамата били неразделни, като Аржуман Бану следвала съпруга си, дори когато той ходел на война. За 19 г. брак двамата имали общо 14 деца, от които 7 починали в ранна възраст. По време на последното раждане Аржуман Бану, която след възкачването на престола на съпруга си, приела името Мумтаз Махал (Възвишената в двореца), починала. В нейна чест шах Джахан издигнал най-прекрасния мавзолей. Легендата гласи, че на смъртния си одър Мумтаз Махал пожелала от него да построи за нея гробница, която да е толкова красива, колкото и любовта, която съществувала между тях. Така се появил и Тадж Махал - паметник на любовта, която може да остане хилядолетия напред в историята.

Виж още: Формула изчислява колко ще издържи връзката ни

Император Юстиниян и императрица Теодора
Рядко в историята може да се види такъв пример за висша симбиоза и обвързаност, каквато между византийският император Юстиниян I и неогава императрица Теодора е съществувала. Въпреки титлите, и двамата са без аристократичен произход. Юстиниан е със селски произход. Неговият чичо Юстин, роден в същото село, успял чрез собствените си способности да се издигне в Константинопол и взел под крилото си бъдещия император. В двора на василевса той успял да навакса пропуските в образованието си и успял да се издигне сред висшето дворянство. Когато император Анастасий умира през 518 г. Юстиниан дори е сред кандидатите за негов наследник. Той обаче избира да помогне на чичо си (който бил вече на сериозна възраст) да заеме престола. След смъртта му Юстиниан го наследява като император на Византия. Потеклото на Теодора не е особено по-високо. Тя била танцьорка за синята партия в Константинопол. 

Заради нея Юстиниян още като сенатор променя брачните закони, според които сенатор няма право да се жени за танцьорка. След като сключват брак Теодора продължава да бъде презирана от висшето дворянство, но въпреки това тя се налага като умен и енергичен съветник на мъжа си. Тя не се влияела от никого освен от Юстиниян и била негова дясна ръка в много отношения. Когато по време на бунта на партиите от 532 г. престолът на Юстиниян бил сериозно заплашен (както и животът му), именно Теодора го убеждава да не бяга от двореца и да създаде стратегия за справяне с размириците. Двамата успяват да оцелеят след опита за метеж и остават доста по-силни на престола на василевса. С политиката си Теодора успява да извоюва много права за жените в империята, а Юстиниян е запомнен като един от най-активните и способни императори. Смъртта на императрицата от рак през 548 г. е тежка загуба за Юстиниан.  Векове след това двамата са канонизирани като светци от православната църква.