12-ото издание на "Нощ / Пловдив" събра над 40 хил. посетители в града под тепетата през двата фестивални дни

Нощ/Пловдив приключи 12-ото си издание, като отчете над 40 хил. посетители през двата фестивални дни. Богатата и разнообразна програма тази година предложи над 140 прояви на повече от 70 места из града под тепетата.

С пет основни направления: "Музеи и галерии", "Култура и клуб", "Град и публични пространства", "Малката нощ" и новата програма "Отворени изкуства", фестивалът даде свободата на всеки да избере и планира своята Нощ според интересите си.

Вниманието на 23-ти беше фокусирано основно в няколко ключови локации, които официално се откриха в присъствието на артисти, организатори и, разбира се, публиката.

"Цветът на Космоса" оцвети вечерта със своите уникални багри, събрали историята на киното, а FLUCA -  Австрийският културен павилион, заблестя и постави началото на ново пространство за изкуство в сърцето на Пловдив.

Нощта беше и кино. Селекцията на Майя Виткова и специалните гости от Американския филмов институт събраха в интимна обстановка любителите на късометражното кино. Меломаните пък намериха себе си на "Музикалната сцена" и "абсолютното парти" с Петер Крудер, който държа Операта будна и танцуваща до ранните часове.

Опашки от хора се извиха пред изложбата на Недко Солаков и програмата в Етнографския музей, а пространствата на едни от най-новите фестивални формати - "Актьори срещу поети" и "15 минути слава", бяха изпълнени със зрители.

На особен интерес се радваха и интерактивните проекти на Creative Media Lab, представени от куратора Петко Танчев и специалния гост Барак Корен (Израел).

Връзката между Стария град и Капана държеше изложбата "10х10: Лицата извън кадър", която провокираше и вълнуваше минувачите. Социално ангажирана и с кауза беше също централната улица на града, огласена от проекта "Обичам хейта", докато в същото време в киносалона "Лъки Синема" течеше прожекция на "Хамлет".

Чистотата и красотата на съвременния танц се разгърна от корейски хореографи и AТОМ Театър в съвместния им проект Cоmmon Ground, а Небет тебе осветяваше Нощта с проекта на Алос "Рисуване със светлина".

За най-малките посетители на фестивала, придружени от родителите си, бяха организирани експерименти, работилници и други атракции, които държаха интереса им още по-буден в светлата част на Нощта.

Вече очакваме и Нощ/Пловдив 2017...

Основен организатор на фестивала е фондация "Отворени изкуства", а съорганизатори - фондация "Америка за България" и Oбщина Пловдив. За първа година основни партньори са Обединена българска банка и Visa.

Институционални партньори на фестивала за 2016 г. са посолствата на Австрия, САЩ и Израел в София, Отделът за изкуство и култура във Федералното канцлерство на Австрия, Френският институт, Британският съвет, фондация "Пловдив 2019" и др.

За реализацията на ключови дейности от фестивала тази година фондация "Отворени изкуства" се ползва с подкрепа от Lidl, EVN, Absolut, Staropramen, MentorMate и др.

Източник: Нощ / Пловдив