Изпитвате ужас от бъдещето, сънувате кошмари или искате да скъсате с любимия човек? Негативните емоции не бива да ви спъват по пътя към промените, съветва блогър

Да се променяш и развиваш не е лесно. Всъщност тези две неща са толкова трудни, че самото им планиране понякога предизвиква у човек най-различни чувства, които никак не са приятни.

За съжаление много хора тълкуват тези неловки чувства като знак, че не трябва да продължават с това, с което са се захванали. Затова спират - а с това слагат спирачка и на напредъка, който са постигнали, констатира блогърът Рик Ридъл, цитиран от Profit.bg.

Ако сте дали ход на важни промени в живота си, тези 15 неловки чувства всъщност ви подсказват, че сте на прав път.

1. Чувствате се изолиран от останалите

Промяната на дълбоко и лично ниво е самотно занимание. Това е нещо, през което трябва да минете сами. Като резултат е нормално да се чувствате изолиран от останалите и да изглежда сякаш те не могат да разберат през какво преминавате.

2. Имате трудности с концентрирането върху различни задачи

Промените в живота изискват голяма ангажираност от страна на дясната половина на мозъка ви. Това не оставя много енергия на лявата половина. Тя се използва за изпълнението на практически задачи. Това че забравяте телефонни номера и имена, поставяте неща не на местата им или пък чувствате сякаш трябва да вършите всяко нещо по два пъти, за да стане като хората, е напълно нормално. Това е признак, че промените, през които преминавате, са дълбоки и съдържателни.

3. Усещате се неспокоен и напрегнат

Независимо дали сменяте работата, преминавате през някаква духовна промяна, имате нова връзка или нещо друго, вашите емоции постоянно биват стимулирани. Освен всичко това има голяма вероятност мозъкът ви, вкл. вашето въображение, да работи постоянно "на висока предавка". Това може да доведе до стрес, което пък да предизвика чувство на безпокойство и напрегнатост. 

4. Станали сте раздразнителен към близките си

Ако преминавате през положителна промяна, защо изпитвате такова раздразнение към хората, които обичате? За тези неловки чувства си има обяснение. Близките ви често са причината, заради която не се променяте. Те може несъзнателно да ви насърчават да не се променяте от страх да не ви изгубят или пък просто следват същите модели на поведение, от които вие се опитвате да излезете - например финансова безотговорност. Това, от своя страна, е вероятно да предизвика известно недоволство, което действително да излезе на повърхността в такива периоди.

5. На моменти изпитвате сериозен страх

Промяната е плашеща. Голямата промяна е ужасяваща. Това е вярно до такава степен, че на моменти може да сте на ръба да изпаднете в паника. Но означава просто, че промяната, през която преминавате, е много истинска, много смислена и много трайна.

6. У вас се появява нова склонност към конфронтации

След като предприемате действия за усъвършенстване и промяна, най-вероятно наистина не сте доволни от много аспекти в живота си. Сега сте решили, че заслужавате нещо по-добро - не само от самия вас, но и от останалите. По тази причина може да се окаже, че критикувате хората в ситуации, които обикновено бихте подминали.

7. Ставате по-недоволен

Точно както има вероятност да осъзнаете, че сте станали по-конфликтен, можете да изпитате недоволство и по други начини. Също е резултат от това, че искате нещо по-добро за себе си, и го изисквате в по-голяма степен.

8. Чувствате се изгубен

Ако се чувствате изгубен, докато преминавате през някаква промяна или израствате, това не означава, че сте на грешния път. Значи просто, че се сблъсквате с нови преживявания, нови емоции, нови очаквания и в крайна сметка - нова реалност. Това са достатъчно много неща. Не трябва да се учудвате, че се питате знаете ли или не знаете какво да направите след това - и дори дали все още познавате самия себе си.

9. Все по-често изпитвате силно желание да оставате сами

Това важи най-вече за интровертите, които внасят промени в живота си и предприемат действия с цел израстване. Отделяте толкова много емоционална енергия за промените, които правите, че общуването ви с хората може да се окаже прекалено изморително. Има вероятност да изпитвате все по-голямо желание да прекарвате времето си сами - в медитация, водене на дневник, практикуване на йога или други подобни дейности, които ви помагат да се концентрирате.

10. Започвате да поставяте под въпрос приятелствата си

Когато правите промени, вие на практика поставяте под въпрос живота си. Това включва и отношенията ви с приятелите. Може да се питате дали все още сте подходящи за тях и дали отношенията ви с тях са за добро. Вероятно вашето ново "аз" просто има нужда от аклиматизация, преди да подновите стари приятелства - или пък да установите, че имате приятелства, които вече не са трайни. Последното нещо може би е трудно за възприемане, но въпреки това е признак, че сте на прав път.

11. Изпитвате голяма тъга 

Нито една голяма промяна или израстване не се осъществява без загуба. Понякога загубата е по-осезаема - например оставане без работа или край на връзка, но в други случаи не се усеща толкова. Например може да сте решили да се откажете от някои свои лоши навици или от определено поведение и макар да знаете, че промяната е за добро, пак тъжите за загубата.

12. Бъдещето ви ужасява

Напълно нормално е човек да изпитва ужас от бъдещето. В крайна сметка вие сте взели това, което е било известно - добро или лошо, - и сте го превърнали в неизвестно. Нямате представа докъде ще ви доведе новият път, по който сте поели. Заради това бъдещето може да ви се стори доста страшно място. Ако изпитвате ужас от него, спокойно - и това е напълно нормално.

13. Искате нещата да си останат така, както са били

Стъпването на позната територия е едно от най-сигурните чувства. Дори ако е свързано с негативна емоция, то може временно да ви изглежда по-добър вариант от промяната. Да, във вашето пътуване неизбежно ще има моменти, когато ще ви се иска нещата да са си както преди. Освен това, когато животът стане сложен и труден, е напълно нормално да върнете малко назад и да търсите лекотата на миналото.

14. Имате странни и напрегнати сънища

Странните и напрегнатите сънища, дори и негативните, са общият резултат от новите преживявания, новите емоции, вътрешните и външните конфликти. Те са начинът вашето подсъзнание да се справи с многото затруднения, докато спите.

15. Изпитвате желание да прекратите любовната си връзка

В емоционален план осъществяването на промени може да ви накара да усъмните в способността си да отделяте необходимото време и емоционални усилия за поддържането на романтични взаимоотношения. Може да ви се струва, че партньорът ви заслужава повече - или пък че вие заслужавате повече. Важното е да не взимате подобни решения прибързано. Ще се убедите как някои на пръв поглед неловки чувства могат всъщност да бъдат признак, че сте на прав път към целта на живота си.

В заключение - следващият пъ, когато се чувствате изгубени или тъжни, или имате голямо желание да бъдете сами, може би е време да се вслушате във вътрешния си глас, за да разберете по-добре какво всъщност искате в действителност.

Източник: Profit.bg