Ваня Цветкова като героиня от "Фамилията"

Ваня Цветкова

актриса

Ваня Цветкова е българска киноактриса, родена на 12 януари 1958 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1980 г. в класа на Гриша Островски. В киното дебютира с филма "Служебно положение: ординарец" (1978), но голяма популярност получава на следващата година с "Бариерата" на Христо Христов по романа на Павел Вежинов. Там си партнира с големия руски актьор Инокентий Смоктуновски и печели награди от кинофестивалите във Варна и Москва.

В началото на 80-те се снима в няколко касови продукции - като Пагане в първата част от трилогията "Хан Аспарух", в "Лавина" по книгата на Блага Димитрова и в "Комбина".

В последните два филма неин екранен партньор е един от секссимволите на българското соцкино Иван Иванов. Двайсетина години по-късно двамата се срещат отново в "Другият наш възможен живот" (2004, реж. Румяна Петкова), но с разменени роли - тя е филоложка, преквалифицирала се във ватманка, а той играе завърнал се от САЩ емигрант.

Това е първата голяма роля на Цветкова след нейната собствена емиграция в САЩ - през 1991 г. тя заминава за Лас Вегас, щата Невада, където работи като крупие и отглежда сина си като самотна майка. Преди да я поканят за филма, тя си мислела, че тук са я забравили, и обмисляла повече да не се прибира в България.

Следва роля в минисериала на БНТ "Патриархат" по сценарий на Георги Мишев (2005 г.). През 2011-а Ваня Цветкова се завръща отново, но на малкия екран - в образа на корумпираната съдийка Таня Стоева от сериала на Би Ти Ви "Седем часа разлика", чийто втори сезон започна на 3 март 2012 г. За ролята си там тя е отличена от българската филмова академия като най-добрата киноактриса на 2011 г. Следващата й роля отново е в сериал - "Фамилията" (2013) на Би Ти Ви, където си партнира със Стефан Данаилов и Яна Маринова. През 2014 г. се присъединява към журито на "България търси талант" заедно с Любен Дилов-син, Асен Блатечки и Есил Дюран.

 1. "Адио, Рио" (1989)

  "Адио, Рио" (1989)

  Филип Трифонов, Ваня Цветкова и един труп в черната комедия "Адио, Рио" (1989) по сценарий на Марко Стойчев.

 2. Ваня Цветкова в "Бариерата" (1979)

  Ваня Цветкова в "Бариерата" (1979)

  Ваня Цветкова в "Бариерата" (1979) на реж. Христо Христов, където й партнира съветският актьор Инокентий Смоктуновски.

 3. Журито на "България търси талант" се снима с Ивана

  Журито на "България търси талант" се снима с Ивана

  Есил Дюран от журито на "България търси талант" снима себе си и Любен Дилов-син с Ивана, докато Ваня Цветкова напуска съдийската маса за кратък отдих в паузите на финалното предаване, 26 май 2014 г., след като също е била снимана с попфолк звездата.

 4. Selfie с журито в "България търси талант"

  Selfie с журито в "България търси талант"

  Асен Блатечки, Ваня Цветкова (в средата) и Есил Дюран от журито на "България търси талант" обикновено прекарват рекламните паузи в разказване на вицове, но този път са решили да запълнят няколкото минути за почивка, като се снимат на автопортрет.

 5. Журито на "България търси талант-3" зад кулисите

  Журито на "България търси талант-3" зад кулисите

  Есил Дюран (вляво) и Ваня Цветкова (горе вдясно) в гримьорната на "България търси талант"; Любен Дилов-син и Асен Блатечки (долу вдясно) зад кулисите в последния снимачен уикенд. Кастингите за третия сезон на шоуто приключиха в края на февруари 2014, а стартът по Би Ти Ви е на националния празник 3 март, от 21 ч.

 6. Асен Блатечки и Ваня Цветкова в "България търси талант"

  Асен Блатечки и Ваня Цветкова в "България търси талант"

  Асен Блатечки и Ваня Цветкова като съдии в "България търси талант", което се завръща по Би Ти Ви за трети сезон на 3 март 2014 г. - а ден по-късно, от 4-ти, започва и третия сезон на новия им сериал "Фамилията".

 7. Новото жури на "България търси талант" в действие

  Новото жури на "България търси талант" в действие

  По време на снимките на шоуто нежната част от публиката направо полудява при появата на Асен Блатечки (крайният вляво), а Любен Дилов-син (вдясно) е винаги готов да разкаже някоя история, разказва новата водеща на "България търси талант", която има толкова общи теми с двете дами от журито, Ваня Цветкова и Есил Дюран, че не им стига времето да се наприказват.

 8. Мария Силвестър и Ваня Цветкова зад кулисите

  Мария Силвестър и Ваня Цветкова зад кулисите

  Мария Силвестър и Ваня Цветкова зад кулисите на "България търси талант", чийто трети сезон започва от 3 март 2014 г. по Би Ти Ви. Актрисата от журито си спомня как преди години случайно гледала друго предаване с новата водеща на шоуто и единственото, което помни, е, че се е смяла до сълзи.

 9. Ново жури за "България търси талант-3"

  Ново жури за "България търси талант-3"

  Новото жури на "България търси талант" за третия сезон, пролет 2014, от ляво на дясно: Асен Блатечки, Любен Дилов-син, който единствен запазва мястото си сред арбитрите, Ваня Цветкова, гостувала на съдийската маса в предишния сезон, и Есил Дюран.

 10. Ваня Цветкова преди "Фамилията"

  Ваня Цветкова преди "Фамилията"

  След края на "Седем часа разлика", който я върна в България след години емиграция в САЩ, Ваня Цветкова играе в седмия БГ сериал на Би Ти Ви - "Фамилията". Стартът му бе даден с парти на 4 април 2013 с водеща Мона Недева (вдясно) от "Революция Z"

 11. Ваня Цветкова с екранната си дъщеря

  Ваня Цветкова с екранната си дъщеря

  Ваня Цветкова на парти на Би Ти Ви в началото на април 2013 с младата Боряна Братоева, която в "Седем часа разлика" е Мая, дъщеря на героинята й Таня Стоева. В новия сериал "Фамилията" обаче актрисата има друга екранна дъщеря - Яна Маринова

 12. Стефан Данаилов и Ваня Цветкова - двойка на екрана

  Стефан Данаилов и Ваня Цветкова - двойка на екрана

  Стефан Данаилов ("Стъклен дом") и Ваня Цветкова ("Седем часа разлика") на партито "Фамилията на българските сериали" преди старта на седмия български сериал по Би Ти Ви. Двамата се събирата във "Фамилията", където са екранни съпрузи

 13. Ваня Цветкова като героиня от "Фамилията"

  Ваня Цветкова като героиня от "Фамилията"

  Ваня Цветкова (съдия Таня Стоева от "Седем часа разлика") като героиня от "Фамилията" - новия сериал на Би Ти Ви и Димитър Гочев, където влиза в ролята на съпругата на Стефан Данаилов, жена с психичен проблем. Тяхната дъщеря пък се играе от Яна Маринова

 14. Милото и Таня Стоева - вече във вторник

  Милото и Таня Стоева - вече във вторник

  След старта на сезон 3 в неделя с двучасов епизод, от октомври 2012 сериалът "Седем часа разлика" се мести във вторник, от 20 до 21 ч. На 2-ри двамата герои си припомнят старите дни и започват да затоплят отношенията си. Дали обаче това ще е задълго?

 15. Седем часа разлика - развръзката

  Седем часа разлика - развръзката

  Прокурор Иванов (Симеон Лютаков), съдия Таня Стоева (Ваня Цветкова), Милото (Калин Сърменов) и останалите главни герои в третия, финален сезон на "Седем часа разлика", който се завръща по Би Ти Ви от 24 февруари 2013 г. с двоен неделен епизод от 20 ч.

 16. "Седем часа разлика", сезон 3

  "Седем часа разлика", сезон 3

  След спорното начало на "Къде е Маги?" по Би Ти Ви, започват сезоните на другите сериали. В "Седем часа разлика-3" (от неделя, 23 септември, 20 ч.) Таня Стоева излиза от ареста, решена да отмъсти

 17. Таня Стоева vs. Милото

  Таня Стоева vs. Милото

  Героите на Ваня Цветкова и Калин Сърменов се изправиха един срещу друг във финала на "Седем часа разлика-2". В сезон 3 на сериала става ясно превръщат ли се двамата във врагове...

 18. Ваня Цветкова и Димитър Рачков

  Ваня Цветкова и Димитър Рачков

  Ваня Цветкова и Димитър Рачков разговарят в столичен клуб, на премиерата на двата музикални проекта на колежката им Алекс Раева и диджей Дончо, 5 юли 2012 г.

 19. Ваня Цветкова и Калин Сърменов на президентския прием за 24 май

  Ваня Цветкова и Калин Сърменов на президентския прием за 24 май

  Ваня Цветкова и Калин Сърменов заедно на приема, даден от президента Росен Плевнелиев в резиденция “Лозенец” за дейци на културата по случай 24 май 2012 г.

 20. Калин Сърменов и Ваня Цветкова

  Калин Сърменов и Ваня Цветкова

  Калин Сърменов и Ваня Цветкова коментират финалистите в "България търси талант-2", седнали сред публиката на шоуто, 29 май 2012 г.

 21. Ваня Цветкова - най-добрата актриса

  Ваня Цветкова - най-добрата актриса

  Ваня Цветкова на коктейла след церемонията по връчването на наградите на българската филмова академия, където я отличиха като най-добра актриса за ролята й в сериала "Седем часа разлика" по Би Ти Ви

 22. Милото и съдия Стоева - извън екрана

  Милото и съдия Стоева - извън екрана

  Калин Сърменов, нашумял с ролята на мафиота Милото от "Седем часа разлика", честити наградата от българската филмова академия на колежката си от сериала Ваня Цветкова, отличена като най-добра българска актриса с ролята на съдия Таня Стоева, 28 май 2012 г-

 23. Ваня Цветкова и Мариан Вълев

  Ваня Цветкова и Мариан Вълев

  Ваня Цветкова получава на церемонията в зала "Люмиер" наградата за най-добра българска киноактриса от миналогодишния лауреат при актьорите Мариан Вълев, 28 май 2012 г.

 24. Таня Стоева с дъщеря си

  Таня Стоева с дъщеря си

  Ваня Цветкова (Таня Стоева) с екранната си дъщеря от сериала "Седем часа разлика" Боряна Братоева (Мая) на предпремиерата на епизод 1 от сериала по Би Ти Ви, 15 септември 2011 г.

 25. Ваня Цветкова и Калин Сърменов

  Ваня Цветкова и Калин Сърменов

  Актьорите от "Седем часа разлика" Ваня Цветкова (Таня Стоева) и Калин Сърменов (Милото) позират заедно на парти в началото на март 2012 по случай новия сезон на "България търси талант", ден преди старта и на новите епизоди от сериала по Би Ти Ви.

 26. Ваня Цветкова в кадър от филм

  Ваня Цветкова в кадър от филм

  Ваня Цветкова в кадър от "Другият наш възможен живот" (2004 г., реж. Румяна Петкова), където героинята й работи като ватманка и отглежда сама дъщеря си.

 27. Ваня Цветкова и Евелина Борисова

  Ваня Цветкова и Евелина Борисова

  Актрисите Ваня Цветкова и Евелина Борисова на представянето на книгата от сценариста на "Седем часа разлика" Любен Дилов-син "Дневникът на малкия Нострадамус", 14 януари 2012 г.

 28. "Адио, Рио" с Ваня Цветкова

  "Адио, Рио" с Ваня Цветкова

  Ваня Цветкова на плаката на "Адио, Рио" (1989) на реж. Иван Андонов, един от последните й филми преди емиграцията в САЩ през 1991-ва. Плакат: Българска национална филмотека (БНФ)

 29. Ваня Цветкова в българското Hello!

  Ваня Цветкова в българското Hello!

  Пред мартенския брой на списанието екранната Таня Стоева разкрива сантиментална ли е и кого допуска до личното си пространство, каква майка е и кои са най-ценните уроци, предадени й от нейния син. Снимка: Hello! България

 30. Ваня Цветкова в българското "Хелоу"

  Ваня Цветкова в българското "Хелоу"

  Актрисата Ваня Цветкова от подновения за втори сезон сериал на Би Ти Ви "Седем часа разлика" е на корицата на българското издание на списание "Хелоу" със специална фотосесия и интервю, в което разкрива чувствителната си същност. Снимка: Hello! България

 31. Преди "Седем часа разлика 2"

  Преди "Седем часа разлика 2"

  Актьорите от "Седем часа разлика" Ваня Цветкова (Таня Стоева) и Калин Сърменов (Милото) разговарят с режисьора и продуцента Магърдич Халваджиян на парти на 2 март 2012 г., ден преди старта на втория сезон на сериала по Би Ти Ви.

 32. Завръщането на Ваня Цветкова

  Завръщането на Ваня Цветкова

  Ваня Цветкова, завърнала се на екран след дълга емиграция в САЩ, позира преди началото на първия сезон на сериала "Седем часа разлика" по Би Ти Ви, септември 2011 г., София.

 33. Ваня Цветкова - тв актриса на годината

  Ваня Цветкова - тв актриса на годината

  Ваня Цветкова, нашумяла отново като съдийката Таня Стоева от сериала на Би Ти Ви "Седем часа разлика", пристига на наградите на сп. "Грация", където я отличиха като тв актриса на годината, 12 декември 2011 г., София

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност