Матю Макконъхи на плакат за "Тъмната кула"

Матю Макконъхи

актьор

Роден на 4 ноември 1969 г. в щата Тексас. Пробива в Холивуд още през 90-те с роли в екранизациите "Време да убиваш" по Джон Гришам и "Контакт" по Карл Сейгън. Там си партнира с актриси като Сандра Бълок и Джоди Фостър, а в "Сахара" - и с Пенелопе Крус.

През следващото десетилетие продължава да се снима в романтични комедии редом със звезди като Дженифър Лопес ("Сватбеният агент"), Кейт Хъдсън ("Как да разкараш гаджето за 10 дни", "Златна възможност"), Сара Джесика Паркър ("Фалстарт"), Дженифър Гарнър ("Призраци на бивши гаджета").

През юни 2012 г. сключва брак с майката на двете си деца - бразилския топмодел Камила Алвес; същия месец по кината излиза и филма му "Професия стриптийзьор" (Magic Mike) на реж. Стивън Содърбърг. Отслабва драстично за ролята на болен от СПИН в "Клубът на купувачите от Далис" / Dallas Buyers Club (заснет по действителен случай) и с това превъплъщение през 2014 г. печели "Златен глобус" за най-добър драматичен киноактьор и "Оскар" за главна мъжка роля.

Звезда и в първия сезон на кримисериала по HBO "Истински детектив", заедно с Уди Харелсън. Облича скафандър за фантастиката на Кристофър Нолан "Интерстелар" (2014), брадясва за историческата драма "Свободният щат" (2017), а в "Злато" е... оплешивял.

През 2016 г. озвучава бръмбар в номинираната за "Оскар" анимация "Кубо и пътят на самурая", а в музикалната "Ела, изпей!" - главния герой, който е... коала. Най-очакваната му роля през лято 2017 е злодейска - Човекът в черно от "Тъмната кула", по едноименната поредица романи на Стивън Кинг, но се превръща в едно от най-големите разочарования във филма.

 1. Актьорите от "Тъмната кула" на премиерата в Ню Йорк

  Актьорите от "Тъмната кула" на премиерата в Ню Йорк

  Актьорите от "Тъмната кула" (от ляво на дясно) Матю Макконъхи, Тим Тейлър и Идрис Елба на премиерата на филма по мотиви от Стивън Кинг в музея за съвременно изкуство в Ню Йорк, 31 юли 2017 г.

 2. Матю Макконъхи с жена си на премиерата на "Тъмната кула"

  Матю Макконъхи с жена си на премиерата на "Тъмната кула"

  Матю Макконъхи с жена си Камила Алвес на премиерата на "Тъмната кула" в музея за модерно изкуство в Ню Йорк, 31 юли 2017 г.

 3. Режисьорът Николай Арсел с актьорите Идрис Елба и Матю Макконъхи

  Режисьорът Николай Арсел с актьорите Идрис Елба и Матю Макконъхи

  Режисьорът Николай Арсел (вляво) с актьорите Идрис Елба и Матю Макконъхи (вдясно) представят "Тъмната кула" в Ню Йорк, 30 юли 2017 г.

 4. "Тъмната кула" - БГ плакат

  "Тъмната кула" - БГ плакат

  Матю Макконъхи (вляво) като Мъжа в черно и Идрис Елба в ролята на Стрелеца на БГ плакат за "Тъмната кула" по мотиви от едноименната поредица на Стивън Кинг, по кината у нас от 4 август 2017 г.

 5. Матю Макконъхи на плакат за "Тъмната кула"

  Матю Макконъхи на плакат за "Тъмната кула"

  Матю Макконъхи като Мъжа в черно на плакат за "Тъмната кула" по Стивън Кинг, в кината през август 2017.

 6. Роланд Стрелеца срещу Мъжа в черно

  Роланд Стрелеца срещу Мъжа в черно

  Роланд Стрелеца (Идрис Елба) лице в лице с Мъжа в черно (Матю Макконъхи) в кадър от "Тъмната кула" по Стивън Кинг, в кината през август 2017.

 7. "Свободният щат" с Матю Макконъхи

  "Свободният щат" с Матю Макконъхи

  Когато бедните фермери са толкова притиснати от правителството, колкото и робите бегълци, жените не знаят дали децата им ще преживеят зимата, а Америка е по-разделена от когато и да е било, един престъпник се превръща в лидер... Филмът по истинската история на Нют Найт, вдъхновил за бунт хората, които няма какво да губят, и провъзгласил "Свободния щат на Джоунс", е по кината у нас от 27 януари 2017 г.

 8. Матю Макконъхи като Нютън Найт

  Матю Макконъхи като Нютън Найт

  Матю Макконъхи, нарамил пушка като Нютън Найт, в кадър от "Свободният щат", по кината у нас от "Лента" на 27 януари 2017 Биографичната историческа драма на реж. Гари Рос ("Игрите на глада") разказва за дезертьор от армията на Юга, който се завръща в Мисисипи и повежда група войници, избягали роби и жени на бунт срещу корумпираното управление по време на Гражданската война.

 9. Матю Макконъхи в "Свободният щат"

  Матю Макконъхи в "Свободният щат"

  Матю Макконъхи в "Свободният щат" (Free State of Jones), по кината у нас от 27 януари 2017 г. Героят му Нют Найт е дребен фермер, който през 1862-ра вдъхновява американците за бунт срещу Конфедерацията, жени се за бивша робиня и провъзгласява свободен щат за смесеното население.

 10. Актьорите от "Ела, изпей" със своите герои

  Актьорите от "Ела, изпей" със своите герои

  Актьорите от анимационния мюзикъл "Ела, изпей" (Sing) позират със своите герои за сп. "Венити феър", от ляво на дясно: Сет Макфарлън като мишок, Тори Кели като слон, Рийз Уидърспун като свиня майка, Матю Макконъхи като коала, Тарон Еджъртън като горила, Скарлет Йохансон като бодливо свинче и Ник Крол като прасе

 11. Матю Макконъхи и Едгар Рамирес в "Злато"

  Матю Макконъхи и Едгар Рамирес в "Злато"

  Оплешивяващият Матю Макконъхи (вляво) и Едгар Рамирес в "Злато" - епична история за двама златотърсачи в Индонезия, по действителен случай от 1993 г., когато в джунглите на азиатската държава е открита една от най-големите златни мини в света. Режисьор е лауреатът на "Оскар" Стивън Гейгън ("Трафик", "Сириана"), а в главната женска роля е Брайс Далас Хауърд.

 12. Матю Макконъхи в "Тъмната кула"

  Матю Макконъхи в "Тъмната кула"

  Матю Макконъхи в "Тъмната кула" на "Кълъмбия пикчърс", екранизация по първия роман от едноименната поредица по Стивън Кинг, където играе Уолтър / Човека в черно", по кината през лято 2017.

 13. Първи поглед към "Тъмната кула"

  Първи поглед към "Тъмната кула"

  Идрис Елба в първи кадър като Роланд Стрелеца от екранизацията на поредицата "Тъмната кула" от Стивън Кинг, очаквана по кината през лято 2017.

 14. Идрис Елба и Матю Макконъхи представят "Тъмната кула"

  Идрис Елба и Матю Макконъхи представят "Тъмната кула"

  Идрис Елба (Роланд / Стрелецът) и Матю Макконъхи (Мъжът в черно) представят екранизацията по "Тъмната кула" от Стивън Кинг на корица в сп. "Ентъртейнмънт уикли", юли 2016.

 15. Матю Макконъхи на актьорските награди

  Матю Макконъхи на актьорските награди

  Матю Макконъхи, който като миналогодишен лауреат връчи наградата за най-добра драматична актриса, демонстрира изненадващо рошава и неподдържана брада на церемонията по раздаване отличията на актьорската гилдия в Лос Анджелис, 26 януари 2015 г. Оказа се - в името на новата му роля в The Free State of Jones, където играе Нютън Найт, радикално настроен южняшки фермер от периода на Гражданската война в САЩ.

 16. Матю Макконъхи в автомобилна реклама

  Матю Макконъхи в автомобилна реклама

  29 декември 2014 г. - Носителят на "Оскар" Матю Макконъхи засне в Калифорния нова поредица реклами за северноамериканската кампания на "Линкълн" (луксозната марка автомобили на "Форд") и модела им Lincoln MKZ 2015. Клиповете са режисирани от Николас Виндинг Рефн.

 17. Матю Макконъхи и Макензи Фой в "Интерстелар"

  Матю Макконъхи и Макензи Фой в "Интерстелар"

  Мърф (Макензи Фой - Ренесме в "Здрач: Зазоряване, част 2"), прилича на баща си Купър (Матю Маконъхи) по начин, по който брат й никога не би могъл. "Мърф е обсебена от ракети и Космоса, макар че вече никой не говори за тези неща. Въпреки опасността да се чувства не на място в този свят, баща й я окуражава да е любопитна и й дава увереност да бъде смела", обяснява 13-годишната актриса.

 18. Матю Макконъхи в скафандър

  Матю Макконъхи в скафандър

  В "Интерстелар", по кината у нас от 7 ноември 2014 г., носителят на "Оскар" Матю Маконъхи играе централната роля на Купър, инженер и бивш пилот изпитател, който поема на космическа мисия, оставяйки на Земята двете си деца. Актьорът описва героя си като "мечтател и мъж извън своето време. Той не е създаден да бъде фермер. Той трябва да е високо горе, защото там живее."

 19. Матю Макконъхи и Ан Хатауей в космически кораб

  Матю Макконъхи и Ан Хатауей в космически кораб

  7 ноември 2014 г. - По кината у нас тръгва новият филм на Кристофър Нолан "Интерстелар". В него носителите на "Оскар" Матю Маконъхи и Ан Хатауей са част от екипажа на космически кораб, изпратен на далечна мисия да намери нов дом за човечеството. Макконъхи е пилотът Купър, Хатауей играе д-р Амелия Бранд, а Давид Гаяси е в ролята на астрофизика Ромили.

 20. Матю Макконъхи с главна роля в "Интерстелар"

  Матю Макконъхи с главна роля в "Интерстелар"

  "Той олицетворява всичко, което търсехме за персонажа на Купър - приключенски дух, каубойска арогантност и топлината на някой, чиито действия поставят на първо място семейството - казва режисьорът Кристофър Нолан за Матю Макконъхи в "Интерстелар". - Той притежава всички тези неосезаеми качества, подкрепени от невероятен професионализъм и чувство за хумор."

 21. Ан Хатауей и Матю Макконъхи като астронавти

  Ан Хатауей и Матю Макконъхи като астронавти

  Ан Хатауей и Матю Макконъхи като астронавти в кадър от "Интерстелар" на Кристофър Нолан, по кината от 7 ноември 2014 г. Действието се развива в близкото бъдеще, когато селскостопанска криза е поставила света на колене. "Интерстелар" проследява една смела мисия да бъдат пробити бариерите на времето и пространството в отчаян опит за спасяване на човечеството от изчезване.

 22. Матю Макконъхи като рекламно лице на новия "Линкълн"

  Матю Макконъхи като рекламно лице на новия "Линкълн"

  Матю Макконъхи като рекламно лице на новия джип "Линкълн MKC 2015". Партньорството му с луксозната марка на Ford Motor Company е дългосрочно, а носителят на "Оскар" обяснява, че от автомобилопроизводителите го ценят като личност и му позволяват да бъде себе си, максимално автентичен.

 23. Матю Макконъхи зад волана на линкълн

  Матю Макконъхи зад волана на линкълн

  Матю Макконъхи зад волана на новия Lincoln MKC 2015. От Lincoln Motor Company са сключили дългосрочен договор с носителя на "Оскар", а рекламните клипове са режисирани от Никълъс Виндинг Рефн.

 24. "Оскар 2014" - парадът на холивудските двойки

  "Оскар 2014" - парадът на холивудските двойки

  Матю Макконъхи, преди да спечели наградата за главна мъжка роля, и съпругата му, бразилският топмодел Камила Алвес (в розова рокля Gabriela Cadena), пристигат на 86-ите награди "Оскар" в "Долби тиътър", Холивуд, 3 март 2014 г. Разгледай още от фотоалбума на звездите, които дойдоха на церемонията с половинките си, за да придадат още по-голям блясък на червения килим.

 25. Матю и Дженифър като мартеничка

  Матю и Дженифър като мартеничка

  Носителят на "Оскар" за главна мъжка роля Матю Макконъхи, в бял смокинг, позира за фотопортрет зад кулисите на церемонията с миналогодишната лауреатка при актрисите в главна роля Дженифър Лорънс (в червена "Диор"), която му връчи статуетката на сцената в "Долби тиътър", Холивуд, 3 март 2014 г.

 26. Актьорите с "Оскар 2014"

  Актьорите с "Оскар 2014"

  От ляво на дясно: носителите на "Оскар" за главна мъжка и женска роля Матю Макконъхи ("Клубът на купувачите от Далас") и Кейт Бланшет ("Син жасмин") с отличените за поддържащи роли Лупита Нионго ("12 години в робство") и Джаред Лето ("Клубът на купувачите от Далас") позират със статуетките си зад кулисите на церемонията в "Долби тиътър", Лос Анджелис, 3 март 2014 г.

 27. Матю Макконъхи с жена си и майка си

  Матю Макконъхи с жена си и майка си

  Матю Макконъхи позира на червения килим с жена си Камила Алвес и майка си Мери Кей Макконъхи, които е довел на първите си "Оскари" като номиниран - и награден за главната мъжка роля в "Клубът на купувачите от Далас", Лос Анджелис, 3 март 2014 г.

 28. Матю Макконъхи реагира на своя "Оскар"

  Матю Макконъхи реагира на своя "Оскар"

  Матю Макконъхи реагира на анонса, че печели "Оскар" за главна мъжка роля с изпълнението си в "Клуба на клиентите от Далас", Лос Анджелис, 3 март 2014 г., под аплодисментите на съпругата си Камила Алвес и своя колега от филма Джаред Лето, който в началото на церемонията също взе статуетка, за поддържаща мъжка роля.

 29. Матю Макконъхи връчва "Оскар" с Ким Новак

  Матю Макконъхи връчва "Оскар" с Ким Новак

  Преди да бъде отличен за главната мъжка роля в "Клубът на купувачите от Далас", Матю Макконъхи излезе на сцената на "Оскарите", 3 март 2014 г., с актрисата Ким Новак ("Шемет" на Хичкок, 1957 г.), за да връчи наградите за анимация, присъдени на френския късометражен филм "Г-н Юбло" (Mr. Hublot) и пълнометражния "Замръзналото кралство", пореден хит на "Дисни" - и първият с "Оскар", който не е продукция на "Пиксар".

 30. Матю Макконъхи на плаката на Dallas Buyers Club (2013)

  Матю Макконъхи на плаката на Dallas Buyers Club (2013)

  Матю Макконъхи на плаката на Dallas Buyers Club (2013), който попадна сред деветте заглавия, номинирани за филм на годината на наградите "Оскар 2014" и му донесе първата номинация за актьор в главна роля.

 31. Матю Макконъхи в сериал

  Матю Макконъхи в сериал

  Матю Макконъхи и Уди Харелсън в кримисериала "Истински детектив", по HBO България ден след американската премиера - от 13 януари 2014 г., всеки понеделник в 21,05 ч.

 32. Матю Макконъхи и Уди Харелсън в "Истински детектив"

  Матю Макконъхи и Уди Харелсън в "Истински детектив"

  Матю Макконъхи и Уди Харелсън (вдясно) в сериала "Истински детектив", по HBO у нас ден след американската премиера - от 13 януари 2014 г., всеки понеделник в 21,05 ч. Героите им Ръст Коул и Мартин Харт са детективи от Луизиана, чиито съдби се преплитат, когато и двамата тръгват по следите на сериен убиец. Разследването започва със странно убийство през 1995 г., което остава неразгадано до 2012-а, когато случаят е подновен.

 33. Матю Макконъхи с Джаред Лето в Dallas Buyers Club

  Матю Макконъхи с Джаред Лето в Dallas Buyers Club

  Матю Макконъхи, в ролята на ХИВ позитивен, с Джаред Лето, чийто герой е транссексуален, в кадър от Dallas Buyers Club, за който и двамата актьори имат номинация за наградата за независимо кино "Индипендънт спирит 2014".

 34. Матю Макконъхи в Dallas Buyers Club (2013)

  Матю Макконъхи в Dallas Buyers Club (2013)

  Матю Макконъхи като ХИВ-позитивен в Dallas Buyers Club (2013), който е създаден по действителен случай и му донесе "Златен глобус", номинация за "Индипендънт спирит", наградите за независимо кино, присъждани на 1 март 2014 г., и първа кандидатура за "Оскар".

 35. Матю Макконъхи в Dallas Buyers Club

  Матю Макконъхи в Dallas Buyers Club

  Матю Макконъхи спечели "Оскар", "Златен глобус" и наградата на актьорската гилдия в САЩ с главната си роля в Dallas Buyers Club - биографична драма по истинската история на каубой от Тексас. В средата на 80-те той се оказва ХИВ-позитивен. Лекарите му дават месец живот, но Рон Удрууф не се предава и се ориентира към алтернативната медицина, която превръща в доходоносен бизнес...

 36. Матю Макконъхи с награда

  Матю Макконъхи с награда

  Матю Макконъхи на сцената на наградите за независимо кино "Индипендънт спирит" в Санта Моника, 23 февруари 2013 г. Актьорът, пренебрегнат в номинациите за "Оскар", бе отличен за поддържаща роля във филма на Стивън Спилбърг "Професия: Стриптийзьор"

 37. Матю Макконъхи и жена му на независимите награди

  Матю Макконъхи и жена му на независимите награди

  Матю Макконъхи и жена му Камила на наградите за независими филми "Индипендънт спирит" в Санта Моника, 23 февруари 2013 г. Актьорът, пренебрегнат в номинациите за "Оскар", бе отличен за поддържаща роля в "Професия: Стриптийзьор"

 38. Матю Макконъхи на парти на Nylon

  Матю Макконъхи на парти на Nylon

  Матю Макконъхи на парти по случай излизането на септемврийския брой на сп. Nylon, 15 август 2012.

 39. Чанинг Тейтъм и Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор"

  Чанинг Тейтъм и Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор"

  Матю Макконъхи, най-сексапилният мъж на списание "Пийпъл" през 2005 г., с носителя на тази титла за 2012-а Чанинг Тейтъм в сцена от "Професия: Стриптийзьор" на реж. Стивън Содърбърг, който имаше премиера през лятото

 40. Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (1)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (1)

  Героят на Матю Макконъхи на сцената на своя клуб за мъжки стриптийз в "Професия: стриптийзьор" (Magic Mike), премиерно в кината от 4 юли, предпремиера: 29 юни 2012

 41. Матю Макконъхи и стрийптизьорите му

  Матю Макконъхи и стрийптизьорите му

  Героят на Матю Макконъхи на сцената на своя клуб за мъжки стриптийз в "Професия: стриптийзьор" (Magic Mike), премиерно в кината от 4 юли, предпремиера: 29 юни 2012

 42. Матю Макконъхи и Чанинг Тейтъм в "Професия: стриптийзьор"

  Матю Макконъхи и Чанинг Тейтъм в "Професия: стриптийзьор"

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (Magic Mike) на реж. Стивън Содърбърг, базиран на личните преживявания на друг от актьорите във филма - Чанинг Тейтъм. Премиерно от 4 юли 2012

 43. Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (2)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (2)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (Magic Mike) на реж. Стивън Содърбърг, премиерно в кината от 4 юли, предпремиера: 29 юни 2012

 44. Матю Макконъхи по шапка в "Професия: стриптийзьор"

  Матю Макконъхи по шапка в "Професия: стриптийзьор"

  Матю Макконъхи, с каубойска шапка, очила и чаша в ръка в кадър от "Професия: стриптийзьор" (Magic Mike) на реж. Стивън Содърбърг, базиран на личните преживявания на друг от актьорите във филма - Чанинг Тейтъм

 45. Матю Макконъхи и Алекс Петифър в "Професия: стриптийзьор"

  Матю Макконъхи и Алекс Петифър в "Професия: стриптийзьор"

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (Magic Mike) на реж. Стивън Содърбърг, базиран на личните преживявания на друг от актьорите във филма - Чанинг Тейтъм, чийто герой Майк взема под крилото си 19-годишния Адам / Хлапето (вляво), в ролята: Алекс Петифър

 46. Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (5)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (5)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор", премиерно в кината от 4 юли, предпремиера: 29 юни 2012

 47. Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (6)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (6)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор", премиерно в кината от 4 юли, предпремиера: 29 юни 2012

 48. Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (7)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (7)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор", премиерно в кината от 4 юли, предпремиера: 29 юни 2012

 49. Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (8)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (8)

  Матю Макконъхи в кадър "Професия: стриптийзьор", по кината от 4 юли, предпремиерно - от 29 юни 2012

 50. Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (9)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор" (9)

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор", премиерно в кината от 4 юли, предпремиера: 29 юни 2012

 51. Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор"

  Матю Макконъхи в "Професия: стриптийзьор"

  43-годишният Матю Макконъхи под светлините на прожекторите в "Професия: стриптийзьор" на реж. Стивън Содърбърг. Разгледай още горещи кадри от новия му филм, с участието и на Чанинг Тейтъм

 52. Кан 2012: Матю Макконъхи с Камила Алвес

  Кан 2012: Матю Макконъхи с Камила Алвес

  Матю Макконъхи си тръгва от премиерата на Mud със своята годеница Камила Алвес, бразилска манекенка и тв водеща, майка на двете му деца, в предпоследния ден от кинофестивала в Кан, 26 май 2012 г.

 53. Кан 2012: Никол Кидман и останалите

  Кан 2012: Никол Кидман и останалите

  Певицата Мейси Грей, Никол Кидман, Матю Макконъхи, режисьорът Лий Даниелс, Джон Кюсак и Зак Ефрон позират за фотосесия при представянето на The Paperboy, 24 май 2012 г.

 54. Матю Макконъхи в едър план

  Матю Макконъхи в едър план

  Матю Макконъхи вдига тост за Морган Фрийман на честването на актьора ветеран в Американския филмов институт, 9 юни 2011 г.

 55. Камила Алвес и Матю Макконъхи

  Камила Алвес и Матю Макконъхи

  Камила Алвес и Матю Макконъхи на събитие в чест на Морган Фрийман, 9 юни 2011 г. В края на годината той й предложи брак и двамата се ожениха на 9 юни 2012. Заедно са от 2007 г. и преди да сключат брак, вече имаха две деца

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност