"Дисни" и "Пиксар" разказват предистория за прототипа на героичния астронавт от анимационната поредица "Играта на играчките"

Ще си кажете: "О, не, нима и "Играта на играчките" ще има игрална версия?" 

Спокойно - в случая с "Баз Светлинна година", по кината от 17 юни 2022 г., става въпрос отново за пълнометражна анимация, която идва да ни разкаже истинската история на героичния астронавт, по чийто образ и подобие е създадена една от играчките в хитовата поредица на "Дисни" и "Пиксар".

Това не е първата самостоятелна поява на този персонаж - през 2000 г. излиза Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins, ситуиран хронологично след "Играта на играчките 2". За разлика от лентите на "Пиксар", този 70-минутен филм, който излиза директно на DVD, е традиционна (2D) анимация.

В такъв рисуван стил е и последвалият сериал Buzz Lightyear of Star Command, където Баз говори с гласа на Патрик Уорбъртън. Като титуляр в петте пълнометражни филма и няколкото късометражни анимации го озвучава комикът Тим Алън (сериала "Последният мъж на света"), вече 68-годишен, а българският дублаж е дело на актьора Мариан Маринов, популярен като "гласа на Би Ти Ви".

На тяхно място сега е избран 40-годишният Крис Евънс, който през последното десетилетие се подвизаваше в киновселената на "Марвъл" като комиксовия супергерой Капитан Америка, първия Отмъстител. 

Подгряващият трейлър за Lightyear, както е оригиналното заглавие на "Баз Светлинна година", само загатва как звучи анимационният герой в неговото превъплъщение, а първите кадри са монтирани на подходащ музикален фон - хита на Дейвид Боуи Starman.

Сюжетът: Светлинна година е млад летец изпитател, който се отправя на мисия в Космоса, демонстрирайки на какво е способен човешкият дух - и така се превръща във вдъхновение за създаването на познатата ни пластмасова екшън фигурка.

"На пръв поглед можете да си помислите, че това е филм от поредицата "Играта на играчките". Не бързайте толкова. Когато създавахме първия "Играта на играчките" (1995), замислихме Баз Светлинна година с идеята той да бъде играчка, вдъхновена от някой много готин герой от епичен блокбастър. Сега, всичките тези години по-късно, решихме, че е време да направим този филм", обяснява двукратният носител на "Оскар" Пийт Доктър ("В небето", "Отвътре навън", "За душата"), който е сред авторите на оригиналната идея за "Играта на играчките" и изпълнителен родуцент ;на "Баз Светлинна година".

Режисьор на "Баз Светлинна година" е Ангъс Маклейн, един от ветераните в "Пиксар", който е работил по "Приключението на бръмбарите" и "Играта на играчките 2", както и в партньорство с Андрю Стантън в "Търсенето на Дори".