Преди 12 месеца Наоми Осака спечели първата си голяма титла при жените. Японката надви Дариа Касаткина на финала в Индиън Уелс.

После тя взе и първата си титла от Големия шлем – в онзи знаменит сблъсък, който винаги ще бъде свързван с избухването на Серина Уилямс. А след това повтори успеха и на Аустрелиън Оупън, където се справи в три сета с Петра Квитова. Комбинацията от тези две титли изненада дори и специалистите в тенис залозите. А bet365 наистина са специалисти. Доказателство за това е, че предвидиха в своите залози за тенис, че Слоун Стивънс ще има проблеми срещу Щефани Фьогеле. И американката загуби от квалификантката в Индиън Уелс. При това доста категорично - Фьогеле, 109-а в света, даде само три гейма на Стивънс. И взе едва втората си победа в кариерата над съперник от Топ 10. 

Самата Осака също не се справя особено добре след титлата в Австралия - загуби първия си мач в Дубай и третия в Индиън Уелс. Но, както можем да съдим по последните ѝ изяви в социалните мрежи, тя все още свиква с успеха.

„Пиша това, за да организирам мислите си и ще се опитам да облека в думи това, което усещам. Напоследък все повече родители идват при мен и ми казват, че съм модел за децата им. Честно казано подобни думи буквално ме отнасят. Абсолютно шокирана съм. Много, много дълбоко. Усещам огромна отговорност, защото си спомням колко важни бяха моите модели. Освен това, самият факт, че родителите идват при мен и ми го споделят означава, че те са ме одобрили (което е още по-голям шок). Тук, в Индиън Уелс, е пълно с деца, които изглеждат щастливи просто от това, че ме виждат. Идват, молят за снимки, за автографи... Признавам си, идва ми да се разплача. Сърцето ми е толкова пълно в тези моменти. И осъзнавам, че не става въпрос просто за тенис, това е вдъхновение за следващото поколение. И виждайки всички тези деца (те все едно са моите бебета), се замислих за времето, когато аз бях дете и се вдъхновявах от различни хора да мечтая. Да имам големи мечти и да се боря да ги постигна. Фактът, че сега съм в позиция да вдъхновявам деца е потресаващ. Та все едно беше вчера, когато бях на 8 години и блъсках топката по препълнени обществени кортове“, пише Осака в официалния си туитър акаунт.

Преди една година с победата си над Касаткина, японката стана най-младата шампионка в Индиън Уелс от 2008-а. Тогава титлата взе Ана Иванович, която бе на 20 години и 138 дни. Осака спечели трофея на 20 години и 153 дни.

Само преди няколко седмици тя обаче демонстрира и съвсем различна черта на характера си и се раздели с треньора, извел я до титлите – Саша Бажин. Вместо него в момента ѝ помага бившият партньор на Винъс Уилямс Джърмейн Дженкинс. Но пък загуби в първия кръг в Дубай от Кристина Младенович.

„Доста сериозно се отнасям към себе си и дори бих казала, че понякога съм прекалено твърда. Преди US Open загубих три мача поред и започнах да се питам дали някога ще постигна нещо в живота си. Но дори и тази година да не е толкова добра, колкото миналата, пак ще има доста позитиви. Пък и тази година е за учене. Преди 12 месеца никой не ми обръщаше внимание. Сега съм номер едно и всичко е различно“, заяви Осака.