На 8 септември се отбелязва рождеството на Пресвета Богородица - един от най-големите православни празници у нас

Редица църкви, параклиси, както и Роженският манастир имат на този ден своя храмов празник.

Според библейските текстове Дева Мария се родила в галилейския град Назарет.

Нейни родители били Йоаким и Ана. Той бил от царско потекло - рода на Давид, а Ана от свещеническо - рода на Аарон. Нямали деца и се молели на Бога за рожба.

На един голям празник Йоаким отишъл в Йерусалим да принесе жертва, но там бил упрекнат от първосвещеника, че бил недостоен като бездетен да принася дар на Бога.

Наскърбен, той отишъл в имението си, където били стадата му, и се отдал на 40-дневен пост и молитви.

Когато узнала причината да не се завърне мъжът й, Ана се натъжила и започнала да се моли още по-усърдно.

Господ изпълнил молбите им: благовестникът на Божиите тайни Архангел Гавриил известил на Йоаким, че ще им се роди дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и ще бъде дарувано спасението на целия свят.

Същото известил и на Ана, като й казал да иде в Йерусалим и при "златните порти" ще намери мъжа си, който вече знае щастливата новина. Отишла и точно там се срещнали, за да споделят радосттта от ангеловото известие. 

На 9 декември православната църква чества празника Зачатие на света Ана. Това е денят, когато Дева Мария се заченала в утробата й.

Девет месеца след това - на 8 септември - Ана родила момиченце на име Мариам ("госпожа-надежда"). Родителите принесли благодарствена жертва, като запомнили думите на Ангела.