Историята на изкуството е пълна с приказни истории и завладяващи фигури, които могат да ни затруднят да разграничим факта от измислицата.

Някои от тези истории са достигнали до нас, защото ни напомнят за качествата, които художниците притежават- те са креативни, колоритни и повече от малко ексцентрични. Но в много случаи истината е също толкова невероятна, колкото и изкуството, което те създават.

Не ни вярвате? Ето няколко изумително реални факти за някои от най-интригуващите, известни художници в историята.

Пабло Пикасо не открадна „Мона Лиза“, но ...

По време на плодотворната си кариера Пабло Пикасо беше много неща - художник, скулптор, драматург - но има едно занимание, което историците оставят в списъка: обвинения в кражба на изкуството.

На 21 август 1911 г. от Лувъра е открадната „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи. Осем дни по-късно мъж на име Жозеф Гери Пире разкри пред „Париж Журнал“, че Пикасо и неговият приятел, авангарден поет Аполинер, притежават иберийски скулптури, които също са били откраднати от Лувъра. За това Пикасо е бил от главните заподозрени в кражбата на картината.

През декември 1913 г., за облекчение на Пикасо, „Мона Лиза“ се появява във Флоренция, Италия. Оказва се, че служител на Лувъра на име Винченцо Перуджа е откраднал картината в опит да я върне в родната си Италия.

Пиер-Огюст Реноар Рисуван въпреки двигателните си проблеми

Пиер-Огюст Реноар, един от основателите на импресионистичното движение, страда от ревматоиден артрит, започвайки през 1892 г. Удивително е, че Реноар продължава да рисува през последните 20 години от живота си, въпреки болката и ограниченията, които претърпява.

Реноар все още можеше да държи четка в ръката си, но се нуждаеше от помощник, който първо да я постави там. С поставената четка на място, Реноар има помощник, който подрежда палитрата си, докато рисува.

 В едно свое интервю Меси споделя, че това е любимият му художник и е силно впечатлен от творческата му воля. Той споделя, че ако не дай си боже не може да използва краката си, би искал да използва примера на великия художник и никога да не губи вяра в своите възможности. Експертите по футболни залагания са убедени, че тези негови качества  дават реален шанс за победа с коефициент 1.16 в полза на Барса срещу отбора на Валядолид. Друг интересен факт за Реноар е, че е работил и с движещо се платно, за да може да създава по-големи творби.

Противно на общоприетото схващане, превръзките, забелязани на ръцете на Реноар на снимки от по-късните му години, не са били за прикачване на четки към ръцете му. Вместо това те са попречили на свитите му пръсти да се сковат.

Винсент ван Гог има само една продадена картина приживе

Считан за един от най-големите художници в историята на изкуството, пост-импресионистът Винсент ван Гог не преживява заслужения успех. Вместо това художникът успява да продаде само една картина приживе.

Ван Гог официално е продал една картина „Червеното лозе в Арл“, преди да се самоубие през 1890 г. Този факт е подкрепен от заверена документация, която показва, че картината е продадена на колежката на  художника Анна Бох в началото на 1890 г.

Музеят на Ван Гог в Амстердам твърди, че художникът е продал или разменял много картини, докато е бил жив, като писма, написани от Ван Гог, предполагат, че той е продал много творби на роднини.