На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България

Съединението на Княжество България с Източна Румелия е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I.

Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. 

Два дни по-късно княз Александър I Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

Виж още: За егото и за трудността на всяко съединение

Така българите отхвърлят несправедливостта, наложена от Великите сили през юни 1878 г., която разкъсва един народ с хилядолетна история и култура.

Съединението е последвано от други исторически събития като Илинденско-преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г. 

Всички те са насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към Майка България.

На това събитие България дължи и девиза, изписан над входа на Народното събрание: "Съединението прави силата".

Виж още: Ръководим ЕС под мотото "Съединението прави силата"

Денят е обявен за официален празник в страната през 1998 г., а освен това е и празник на град Пловдив. Кулминацията на 135-годишнината там е тържествената заря проверка, а преди нея на централния площад пред Военния клуб комитет "Родолюбие" организира възстановка на моменти от историческите събития на 6 септември 1885 г.

По-рано през деня в катедралния храм "Света Богородица" пловдивският митрополит Николай служи тържествен молебен, а венци и цветя се поднасят пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей) и паметната плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион). 

Виж още: Защото съединението прави силата