Александрина Пендачанска гостува на празниците на изкуствата в Созопол с концерт и документалния филм на Найо Тицин от 2010 г. "Лице в лице с Агрипина"

Лентата, която е в програмата на Аполония 2012 за 1 септември (читалище "Отец Паисий", 22:30), разказва за постановката на бароковата опера от Хендел в Берлинската Щатсопера, разкрива мрaморните образи на главните действащи лица из залите на Лувъра и приема предизвикателството да застане лице в лице с Агрипина - изживяване, в края на което се разбира, че когато става дума за власт, хората не са се променили през последните 2000 години... Костюмите за спектакъла са дело на моделиера Кристиан Лакроа, а в титулната роля, като майката на бъдещия римски император Нерон, е сопраното Александрина Пендачанска.

Ден по-рано, за откриването на Аполония довечера, предавано пряко по БНТ 1 от 20:45, оперната прима излиза на сцената на амфитеатъра в Созопол за съвместен концерт с големия пианист Людмил Ангелов. Ще звучат песни от Вилхелм Фридеман Бах, Ф. Лист, В.А.Моцарт, както и етюди от Фр. Шопен и Л. Годовски.