"Джурасик парк III" (по Нова телевизия тази неделя, 22 юли, от 20 ч.) е първият от поредицата, който не е режисиран от Стивън Спилбърг, а от Джо Джонстън, ангажиран и за предстоящия четвърти филм.

Той е започнал кариерата си при Джордж Лукас с работа по специалните ефекти в "Междузвездни войни", а впоследствие и в първия филм за Индиана Джоунс, "Похитители на изчезналия кивот", за който е отличен с "Оскар". Легендата разказва, че той искал да режисира "Джурасик парк" от самото начало, но Спилбърг му оставил едва третия филм, излязъл през 2001-ва.

Тук отново се появяват Сам Нийл, тиранозавърът, велоцирапторите и останалите видове, оцелели на Исла Сорна, а сред новите лица са Теа Леони, Уилям Мейси, няколко птеродактила и единственият достоен противник на Т-рекса - спинозавърът.

Третият филм не е екранизация по романите на Майкъл Крайтън, макар да използва някои сюжетни нишки, но в замяна на това отразява най-новите открития на палеонтолозите.

Междувременно Джо Джонстън пренесе на екран комиксите за Капитан Америка, първия отмъстител, и е на борда за четвърта част на "Джурасик парк", която се пише от сценаристите на "Възходът на планетата на маймуните".