Самостоятелният филм за извънземния симбиот, заселил се в тялото и ума на журналиста Еди Брок, е вече по кината, но събира крайно негативни отзиви - което напоследък е необичайно за персонаж на "Марвъл комикс"

Том Харди, популярен като злодей Бейн от "Черният рицар: Възраждане", премина към конкурентния лагер на "Марвъл комикс" с главната роля във "Венъм", по кината от този петък, 5 октомври. 

Венъм (букв. - "отрова") се слави като един от най-загадъчните и сложни комиксови герои, но има и най-лоша слава. Първата му поява е преди 30 години в брой 300 на комикса "Невероятният Спайдърмен", където е представен като ужасяващ противник на супергероя, от когото читателите трябва да се страхуват. Случва се обаче точно обратното - феновете се влюбват в него.

Като резултат той се превръща в главен герой на собствена поредица и става един от най-популярните персонажи на "Марвъл", като през годините е обитавал телата на различни хора, вкл. Спайдърмен...

Описват го като опасен и непредсказуем, с мрачно остроумие, което е равносилно единствено на склонността му към насилие. Не е за пренебрегване и ефектът от външността му - с огромните бели очи и устата, която се отваря на 180 градуса, за да разкрие остри като бръсначи зъби и дълъг дебел език.

Алтер-егото на разследващия журналист Еди Брок е резултат от сливането му с извънземен симбиот, подобно на връзката между паразит и гостоприемник. Предишната поява на Венъм беше в "Спайдърмен 3" (2007), където го играеше актьорът Тофър Грейс.

Той получи шанс за самостоятелна високобюджетна продукция - с анонса: "Стига толкова супергерои...", след като "Сони пикчърс", които държат правата върху екранизациите за Човека паяк, командироваха супергероя си в редиците на Отмъстителите.

Видео: Млад Спайдърмен срещу стар Батман

Очакванията бяха, че ангажирането на 40-годишния Том Харди за ролята на Еди Брок ще изстреля филма директно при касовите шампиони - но първите отзиви се оказаха крайно негативни. Някои дори сравняват провала на "Венъм" с друга неуспешна комиксова екранизация за второстепенен персонаж - "Жената котка" (2004) с Холи Бери.

Критиките сравняват със земята всеки аспект от филма - от специалните ефекти до избора на главен актьор. Недооценени остава дори опитите му за самоирония.

Причината може да се крие в изрязването на най-хубавите 30-40 минути от монтирания материал, по думите на Том Харди - вероятно за да се гарантира рейтинг, който дава достъп на детската аудитория. Сигурно затова "Венъм" не е с продължителностт над два часа, както сме свикнали напоследък...

Струва си все пак да се отбележи, че музиката е на шведския композитор Лудвиг Йорансон ("Черната пантера"). За разлика от рока в "Спайдърмен", в песните от саундтрака пък преобладава рапът, а след края на филма звучи и Еминем - с финалното парче от изненадващия му 10-и студиен албум Kamikaze, който излезе в края на август, продуциран съвместно с Доктор Дре.

Съществуват версии, че миналогодишният "Признак на живот" (Life), чието действие се развива изцяло в Космоса, е неофициална предистория на "Венъм". Подобни хипотези не са съвсем без основание, тъй като и двата филма са продукции на "Сони пикчърс".

Освен това фантастиката с Джейк Джиленхол е по сценарий на Рет Рийз и Пол Верник, тандема зад "Дедпул" и продължението му. Случайно или не, двамата са работили с режисьора на "Венъм" Рубен Флайшър по хорър комедията "Зомбиленд" (2009), на която сега готвят заедно и продължение, озаглавено Zombieland Too...

Някои фенове виждат връзката между двата проекта и заради сюжетната линия с фондация "Лайф" (Life)...

На Том Харди партнира Мишел Уилямс, любимата жена на покойния Хийт Леджър (Жокера в "Черният рицар").

Неотдавна актрисата се появи върху корицата на сп. "Венити феър" и обяви, че не е обърнала гръб на любовта. Тогава тя разкри, че десетилетие след смъртта на актьора, от когото има дете, е сключила таен брак с музикант. 

Ако изгледате и финалните надписи, ще видите изненадващата епизодична поява на Уди Харелсън ("Соло: История от Междузвездни войни") като злодея в евентуалното продължение - серийния убиец Клитъс Касиди, който впоследствие става едно със симбиота Карнидж.

Основният противник на Еди Брок и истинският злодей в този филм се играе от Риц Ахмед ("Rogue One: История от Междузвездни войни") като основателя на фондация "Лайф" Карлтън Дрейк.

В първия трейлър обаче нямаше и следа от Венъм... или неговия събрат Райът, чието име значи Бунт.

Изгрял през 2001-ва с роли на военнослужещ в "Блек хоук" и сериала "Братя по оръжие", британецът Том Харди се е снимал в "Дама, поп, асо, шпионин", "Мария Антоанета" и "Лудият Макс: Пътят на яростта".

Играл е злодей и в "Стар трек: Nemesis", а с Кристофър Нолан работи и по ансамбловите филми "Генезис" и "Дюнкерк". Звезда е също така в сериала на Би Би Си "Табу", който продуцира заедно с баща си.

Особено му се удават превъплъщенията в криминални типове от истинския живот - като тримата братя Бондюрант в "Беззаконие" (2012), където му партнират Джейсън Кларк и Шая Лабъф.

В "Легенда" (2015), по документалната книга на Джон Пиърсън The Profession of Violence: The Rise and Fall of the Kray Twins, той е близнаците Роналд и Реджиналд Крей, които тероризират Лондон през 50-те и 60-те години на ХХ век.

През март той сподели в социалните мрежи и първата си снимка като Ал Капоне във Fonzo. Безскрупулният американски гангстер "управлява Чикаго с железен юмрук" в продължение на седем години, докато навършва 33, след което прекарва няколко години в затвора и умира през 1947 г. едва на 48.

Според предварителния анонс филмът проследява как деменцията постепенно разяжда ума му и настоящето се слива с потискащите спомени за миналото, изпълнено с жестокост...

Първата номинация на Том Харди за "Оскар", при поддържащите актьори, идва със "Завръщането" (2015) на Алехандро Гонсалес Иняриту, редом с отличения за главната роля Леонардо ДиКаприо. 

"Венъм" е по кината на 3D, а ето го и официалния плакат за филма. За продължението - ще видим...