Кипърската Fuego, изпълнена от певицата Елени Фурейра, се класира на второ място в песенния конкурс, като получи приза за артистичност и най-висок зрителски вот от България

Елени Фурейра с песента си Fuego (Огън) е тазгодишната най-артистична участничка в Евровизия. Тя получи приза "Марсел Безансон" от акредитираните журналисти на песенния конкурс в Лисабон, след като остана на втора място в крайното класиране.

31-годишната изпълнителка, която е също така танцьорка, актриса и модна дизайнерка, представляваше Кипър, но всъщност живее в Гърция, където семейството й емигрира от Албания.

Кариерата й на сцената започва в момичешката група "Мистик" през 2007 г., а през 2010-а започва да се изявява самостоятелно и оттогава насам е издала четири албума, последният от които - Vasilissa, излезе миналата година.

Тя се е пробвала на няколко пъти да представя Гърция в конкурса, но не е имала късмета да бъде избрана. Сега донесе най-високото класиране на Кипър, а автор на песента беше шведският композитор от гръцки произход Алекс Папаконстантину, написал и други хитове за Евровизия като Yassou Maria на Сарбел (Гърция, 2007) и Always на Айсел и Араш (Азърбайджан).

Композицията му, която съдържа и ориенталски мотиви, обаче беше набедена, че напомня твърде много If Love Was a Crime на Поли Генова - и породи немалко негативни коментари у нас.

Българските зрители обаче й присъдиха най-много точки във финалната вечер, като я поставиха преди победителката от Израел, Молдова (с композиция на Филип Киркоров), Сърбия, Италия (с песента победител от Сан Ремо 2018), Унгария, Австрия (с другата песен от Борислав Миланов), Чехия, Естония и Украйна.

Оказа се също, че нашата песен Bones е получила единствения си максимален резултат (12 точки) именно от публиката в Кипър...

Освен енергично сценично представяне, което напомни за атрактивни певици от минали издания на конкурса (Елена Папаризу, Сертаб Еренер, Ани Лорак), Fuego има и ефектен видеоклип, където също се набляга на сексапила.