Тазгодишната коледна реклама на "Джон Луис" разказва приказка, която трябва да ви разплаче - под режисурата на Мишел Гондри и озвучена с песен на "Бийтълс"

Коледните реклами на британските универсални магазини вече са сред празничните традиции. Тазгодишният 2-минутен клип на "Джон Луис" е заснет от режисьора Мишел Гондри.

Музикалният фон е песента на "Бийтълс" Golden Slumbers от албума Abbey Road (1969) в кавърверсията на група "Елбоу", включена в техния Best Оf албум, който излиза на 24 ноември.

Веригата - и рекламната агенция, реализирала видеото, - обаче бяха обвинени, че са плагиатствали сюжета от книжките на илюстратора Крис Ридъл за Mr Underbed.

Главен герой в рекламата е малкият Джо. Малчуганът открива, че под леглото му живее голямо пухкаво чудовище, чието хъркане му пречи да спи (да не говорим за гигантските газове, които пуска). Двамата се сприятеляват и си играят по цяла нощ, но детето започва да страда от недоспиване. За Коледа получава нощна лампа, която му позволява да се наспи... а когато я загаси, да вика обратно своя чудовищен приятел.

От "Джон Луис" обясняват, че посланието им тази година е свързано с детското въображение и радостта, която ни носят големите приятелства.

Видео: Миналогодишната коледна реклама на "Джон Луис"

Мишел Гондри е известен с филми като "Светлината на чистия ум" и "Пяната на дните", но е режисирал и клипове на Бьорк, "Дафт пънк", "Уайт страйпс" и "Ролинг стоунс", а също така други реклами - за "Гап", Nike, "Кока-кола" и "Епъл", а Drugstore (Дрогерия) на Levi's е сред най-награждаваните за всички времена.

Чудовището Моз на "Джон Луис" е вдъхновение и за продуктова линия, която включва плюшена играчка, пижами, чехли, чаша и детска книжка.