Президентът на САЩ Тръмп и руският му колега Путин разговаряха над два часа по време на срещата на Г-20 в Хамбург, след като по-рано участваха и в груповата снимка на лидерите

Световните медии проследиха с трепет първата лична среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в рамките на форума на Г-20 в Хамбург.

Чест е да сме заедно, заяви Тръмп, докато позираха пред камерите и фотоапаратите, а събеседникът му отвърна: "За мен е удоволствие да се видим" - като припомни, че са се чували по телефона, но на живо си е друго. Двамата общуваха чрез преводачи.

"Имах много дълъг разговор с US президента. Трябваше да обсъдим много теми, вкл. Украйна, Сирия и други проблеми, както и някои въпроси от двустранен характер... а също така отново засегнахме борбата с тероризма и киберсигурноста", коментира Путин след разговора, продължил близо два часа и половина.

Сред конкретните договорености било прекратяване на огъня в югозападната част на Сирия от неделя, макар че по оценката на американския държавен секретар двете страни не са единни във вижданията си как да се достигне до желания изход от конфликта.

Виж още: Бъдещето на западната цивилизация е изложено на риск, предупреди Тръмп

Преди срещата си, на която присъстваха и външните им министри Рекс Тилърсън и Сергей Лавров, държавните глави на двете велики сили се здрависаха в кулоарите на запис, разпространен от германските домакини.

Американският държавен секретар по-късно уточни, че първият въпрос, повдигнат от Тръмп, бил свързан с руската намеса в президентските избори миналия ноември в САЩ. Според руския му колега Лавров US президентът приел уверенията на Путин, че страната му не носи отговорност за това.

Тилърсън обаче е на мнение, че двете страни могат и изобщо да не стигнат до съгласие относно случилото се. Затова преминали към следващите теми.

Срещата се проточила много над планирания половин-един час, а влизането на първата дама Мелания не успяло да сложи край на разговора. "Мисля, че я бяха пратили точно с такава цел, да ни измъкне оттам, но това не проработи... Продължихме още цял час. Очевидно тя не успя!", разказа американският първи дипломат.

Виж още: Путин: Никой не би оцелял след открит конфликт между Русия и САЩ

С нетърпение се очакваше и семейната снимка на лидерите от 19-те държави и ЕС, където Путин и Тръмп отново се оказаха заедно в едно помещение. 

Протоколът обаче постанови US президентът да застане в ъгъла, тъй като подреждането зависи от продължителността на досегашния им мандат, пояснява британският в. "Дейли мейл". Т.е. който е заемал поста си по-дълго време, има право да е по-близо до лидера на страната домакин, в случая - германския канцлер Ангела Меркел.

Така Тръмп се оказа между своя индонезийски колега Джоко Видодо и новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, който пристигна последен за фотосесията и застана най-вляво на първия ред. 

Така Путин се оказа между турския си колега Реджеп Таип Ердоган и китайския държавен глава Си Дзинпин, който имаше честта да стои от лявата страна на Меркел, след като по-рано през седмицата двамата откриха залата на новата двойка панди в берлинския зоопарк.

Най-отпред се наредиха още президенти: Енрике Пеня Нието (Мексико), Джейкъб Зума (ЮАР), Маурисио Макри (Аржентина), Мишел Темер (Бразилия), заменил отстранената от поста Дилма Русеф, и Мун Дже-ин (Южна Корея).

На втория ред застанаха председателите на Европейската комисия и Европейския съвет заедно с премиерите на държави като Индия, Италия, Австралия, Великобритания, Япония и Канада, на третия ред беше генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и представителят на Саудитска Арабия, а най-отзад - директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Сред тях бяха още поканените на срещата правителствени ръководители от Гвинея, Норвегия, Холандия, Сенегал, Сингапур, Испания и Виетнам плюс шефовете на Световната търговска организация (СТО), Световната здравна организация (СЗО), Международната организация по труда, Световната банка, Борда за финансова стабилност и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ECO).

В ръцете на хората от тази снимка е концентрирана огромна власт - те управляват територии, населявани от 2/3 от човечеството им, а държавите им произвеждат 4/5 от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и осъществяват 3/4 от глобалната търговия.