В съда той заяви, че се срамува от стореното, че е бил пиян и не помни нищо. Как водещи фигури от туристическата индустрия у нас коментираха безпричинната агресия, проявена от гост на хотел в Слънчев бряг?

Шведският турист, който ритна в главата камериерка на Слънчев бряг, остава в ареста, реши Районният съд в Несебър. Ралф Суденберг беше задържан за 48 часа във временния арест на Бургаския затвор, а прокуратурата настоя мярката му за неотклонение той да остане постоянна.

Според съда има достатъчно доказателства, че е извършил деянията, за които е обвиняем. На влизане в съдебната зала той заяви, че

се срамува от стореното, че е бил пиян и не помни нищо

По-рано през седмицата Би Ти Ви разпространи запис от охранителна камера, на който се вижда как той брутално ритва камериерката без никаква причина. Пострадалата чистела фоайето на хотела, когато туристът се приближил. Тя го попитала на английски какво иска, а в отговор получила ритник в главата, от който изпаднала в безсъзнание.

53-годишният швед дошъл у нас на почивка с брат си и още с отсядането им в хотела от персонала забелязали, че двамата се държат неадекватно.

Видео: Нападателят от берлинското метро също е българин

След случката нападателят бил издирен и разпознат от жертвата си, която е със счупена челюст. От хотела го изгонили, но почивката му в курорта продължила, след като бил задържан за 24 часа, а после освободен.

В ареста влезе отново след появата на кадрите в социалните мрежи

Медицинската експертиза на 65-годишната камериерка трябва да даде яснота по кой член от Наказателния кодекс да бъде повдигнато обвинение на туриста. Според юристите в такива случаи законът предвижда лишаване от свобода за срок между три и шест години.

Междувременно Националният борд по туризъм е приел на своя 4-ти конгрес декларация, с която осъжда вандалския акт на шведския турист срещу работник в българска туристическа индустрия, съобщи по БНТ директорът на Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, като увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат защитени интересите на всички български работници.

По думите му може да се наложи голяма глоба на туроператора, ако са били уведомени, че мъжът, причинил телесна повреда на камериерка в Слънчев бряг, има ментални проблеми. Според европейската директива

туроператорът е длъжен да ограничи от пътуване проблемни туристи

"Тази жена трябва да получи 50 хил. евро обезщетение! Ако това се случи с който и да е в страната, от която идва чужденец, там той трябва да заплати 50 хил. евро", подчерта по-рано Драганов и пред телевизия "България он еър".

"Аз се надявам, че ще има възмездие за тази жена, защото това наистина е изключително брутален случай. Независимо на коя държава е гражданин, всеки е длъжен да спазва законите в страната, в която се намира. В този случай този швед е длъжен да спазва българските закони", коментира и министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БНТ.

Най-бурна реакция обаче предизвика казаното от председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Според неговото мнение за бранша е добре инцидентът да отшуми по-бързо и да не се акцентира на това, че става дума за швед, за

да не загубим туристите от скандинавските страни

Морално е след такова неприемливо изказване за бруталното насилие над камериерка председателят на толкова важна организация на хотелиерите Благой Рагин да се извини и да се оттегли, реагира днес министър Ангелкова. Тя обясни, че министерството се разграничава от "този брутален акт на насилие и непредизвикана агресия" и че "не се притесняваме да не разсърдим никого".

В отговор Рагин подаде оставка от поста си, след като обясни, че е за строго наказание на нападателя, но призова да не се подчертава неговата националност.