Британската кралица си отиде на 96-годишна възраст скоро след като отпразнува своя платинен юбилей като монарх и държавен глава на Великобритания - седем десетилетия на трона

Елизабет Втора, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, си отиде на 96-годишна възраст скоро след като отпразнува своя платинен юбилей. Тя остана на трона седем десетилетия в служба на своя народ и страните от Общността на нациите, чийто държавен глава също бе. 

Кралицата е починала в следобеда на 8 септември от естествена смърт в личната си шотландска лятна резиденция Балморал. Само два дни по-рано тя назначи 15-ия премиер за времето на своето властване - досегашната външна министърка Лиз Тръс, избрана от Консервативната партия на мястото на оттеглилия се Борис Джонсън.

Принцът на Уелс, който на 73 е най-възрастният нов крал, Чарлз Трети, и съпругата му Камила, вече с титлата "кралица консорт", се завърнаха в столицата Лондон на следващия ден, за да подготвят държавното погребение и 10-дневния траур, обявен в страната.

Виж още: Любопитни факти за живота на британската кралица

Видеоархивът с избрани нейни цитати обикновено започва с изявлението й от Африка, където е на обиколка, когато научава за кончината на своя баща Джордж Шести. Тогава, в началото на 1952-ра, тя е едва на 25.

Официалната коронация е на 2 юни 1953 г., а рейтингът й на одобрение никога не спада под 60%, изтъква сп. "Икономист" във видеоесето "Елизабет Втора: Нейното управление в числа". 

Елизабет Александра Мери идва на бял свят в Лондон на 21 април 1926 г., а десетилетие по-късно вече е престолонаследница, след като баща й Джордж Шести се качва на престола на мястото на брат си Едуард, който предпочита да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. (Историята на нейните родители познаваме вече добре от филма "Речта на краля", удостоен с "Оскар" през 2011 г.)

На 14 Елизабет за първи път прави обръщение към връстниците си по радиото по повод влизането на страната във Втората световна война, където казва: "Опитваме се да правим всичко по силите си, за да помагаме на нашите храбри моряци, войници и летци, както и се опитваме да носим своя дял от опасността и тъгата на войната. Всички ние знам, че накрая всичко ще бъде наред."

На 21 се омъжва за гръцкия принц Филип Маунтбатън (1921-2021), който става херцог на Единбург. Ражда четири деца: принц Чарлз (1948 г.), Ана (1950), Андрю (1960) и Едуард (1964).

Официалният сайт на британската монархия Royal.uk е онлайн от 1997-а, а десет години по-късно й е направен и собствен канал в YouTube - The Royal Channel.

На 9 септември 2015 г. Елизабет Втора подобрява рекорда на кралица Виктория за най-дълъг "стаж" на престола: 63 години, три месеца и два дни. 

Фотогалерия: Елизабет Втора

През последните две и половина години, по време на пандемията от новия коронавирус, тя изгуби съпруга си и преболедува COVID-19, след който здравето й рязко се влоши и тя прехвърли повечето си ангажименти на останалите членове от кралското семейство.

Тя не присъства лично дори на празничния концерт по повод платинения й юбилей, но специално за повода се снима в закачлив клип с мечето Падингтън - героя на двата игрални филма по популярната поредица детски книги от нейния връстник Майкъл Бонд (1926-2017).

70-годишнината й на трона обаче бе отпразнувана дори с корица на британския "Вог" - със снимка от 1957 г. на фотографа Антъни Армстронг-Джоунс, който по-късно се жени за сестра й, принцеса Маргарет, и става първия граф на Сноудън.