Физикът Кен Либрехт успя да създаде в лабораторни условия напълно еднакви снежинки

Идеята, че всяка една снежинка е уникална и неповторима е добре позната на всички ни. Много учители са разказвали това на учениците си с идеята да ги стимулират да бъдат креативни и да бъдат себе си. Оказва се обаче, че снежинките може и да не са чак толкова неповторими. 

Физикът Кен Либрехт (Ken Libbrecht) показа, че това не е така като отгледа в лабораторни условия няколко двойки снежинки - "близнаци".

Реално формата на снежинките зависи от моментните атмосферни условия по време на формирането им. В природата условията почти никога не се повтарят, така че всяка снежинка има свой модел.

В лабораторни условия обаче Либрехт успява да създаде абсолютно еднакви снежинки с помощта на прибор, който имитира условията в облаците.

Физикът регулира влажността и температурата и с микроскоп снима на видео растежа на кристалите.

С практиката ученият се е научил да контролира формата на снежинките. "Мога да направя една красива пластинка или да завъртя така управлението, че да се образуват няколко разклонения. Така може да създам снежни кристали собствен дизайн", - обяснява Либрехт.

Ученият е открил, че когато отглежда няколко кристалчета при едни и същи условия, те стават много подобни. Либрехт се надява, че неговото изследване ще помогне за намиране на нови начини за контрол на растежа на кристалите, които ще бъде полезен за електрониката.